Nieuws21 nov '12 06:08Aangepast op 21 nov '12 13:12

Europees overleg over Griekenland vastgelopen

Auteur: Fleur de Bruijn

Er is geen akkoord over de verstrekking van hulpleningen aan Griekenland. Struikelblok is hoe de Griekse staatsschuld op termijn weer houdbaar kan worden. Volgens Merkel bestaat de kans dat de eurolanden het maandag wel eens worden.

Het nachtelijke overleg van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden werd woensdagochtend abrupt en zonder noemenswaardig commentaar afgebroken.

Ook minister Jeroen Dijsselbloem verliet Brussel zwijgend. De Duitse minister Wolfgang Schäuble sprak wel heel kort: "we hebben geen oplossing gevonden, omdat de vraagstukken zo gecompliceerd zijn."

Terug in Parijs vertelde de Franse minister Pierre Moscovici echter dat een akkoord dichtbij is.

Houdbaarheid staatsschuld
Een van de belangrijkste pijnpunten is de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld. Volgens de oorspronkelijke plannen moet die in 2020 zijn gedaald tot 120 procent van het bvp, tegen circa 170 procent nu.

Dat doel lijkt alleen nog haalbaar als de eurolanden een deel van hun vorderingen op Griekenland wegstrepen. Onder meer Duitsland en Nederland hebben steeds laten weten dat niet van plan te zijn.

Gat in Griekse financiën
De eurolanden willen het schulddoel daarom oprekken, waardoor de grens van 120 procent pas in 2022 hoeft te worden bereikt. Om dat doel te halen, zijn wel aanpassingen nodig aan de hulpplannen, maar zou een afschrijving van schulden niet noodzakelijk zijn.

Het IMF wil echter vasthouden aan het oorspronkelijke doel. Het fonds kan alleen geld lenen aan landen die uitzicht hebben op een houdbare schuldenlast en daarvan is volgens het IMF geen sprake meer als de doelstelling wordt opgerekt.

Daarnaast moet er worden bedacht hoe het gat in de Griekse financiën kan worden gedicht dat ontstaat als Griekenland meer tijd krijgt om zijn overheidstekort terug te dringen. Dit kan onder meer door de rente op hulpleningen te verlagen of de looptijd van leningen te verlengen.

Grieken teleurgesteld
De Griekse premier Antonis Samaras was woensdag boos over het nieuwe uitstel. Hij zei dat het niet te wijten is aan gebrekkige vooruitgang in de Griekse politiek. Die nam de afgelopen weken alle bezuinigingsmaatregelen aan die als eis aan de financiële steun zijn verbonden. Volgens Samaras brengt de huidige impasse de stabiliteit van de hele eurozone in gevaar.

De Griekse regering heeft de hele nacht op het ministerieel paleis gezeten, weet correspondent Nikos Lanser. "Premier Samaras heeft constant overleg gevoerd met zijn minister van Financiën en heeft hem op het hart gedrukt niks te zeggen en af te wachten hoe het allemaal wordt opgelost tussen het IMF en de Europese partners."

Dat er teleurstelling is in het noodlijdende land, is overduidelijk, zegt Lanser. "De pers spreekt van een slechte dag, van een dramatische nacht. De mensen hebben vol spanning tv zitten kijken. Het was live op tv: groots opgezet, alle kanalen deden mee. Mensen waren er echt heel erg mee bezig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen