Nieuws10 feb '12 00:23

Tweede pakket voor Griekenland nog onzeker

Auteur: Harmen Simon Teunis

Griekenland kan voorlopig nog geen aanspraak maken op de tweede noodlening van 130 miljard euro. De beslissing om de lening uit te keren is uitgesteld tot volgende week

Dat hebben de ministers van Financiën van de 17 eurolanden donderdagavond besloten. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast een aantal maatregelen verder uitwerken.

Het akkoord dat de politieke partijen in Griekenland en de geldschieters donderdag bereikten heeft nog te veel hiaten en roept nog te veel vragen op, zo legde minister Jan Kees de Jager na afloop van de vergadering toe. "Dit is een belangrijke stap voorwaarts, maar dat is niet langer genoeg. Wellicht dat we nu al 80 procent binnen hebben, maar we willen 100 procent. Dat laatste stuk is nodig om te zeggen: Griekenland is weer on track."

Wetgeving
Griekenland moet de komende dagen onder meer al aangekondigde en toegezegde hervormingen omzetten in wetgeving. Bovendien leiden de bezuinigingen nu nog niet tot het het dalen van de staatsschuld tot 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020, aldus De Jager. "Het ligt nog lang niet in de buurt ervan."

Gerelateerde artikelen