Nieuws9 feb '12 17:05

Grieken kunnen weer even ademhalen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Griekse regeringspartijen zijn het eens geworden over de bezuinigingsmaatregelen uit Brussel. Daarmee lijkt Griekenland voldaan te hebben aan de laatste voorwaarden voor de miljardensteun.

De Griekse premier Papademos heeft het voor elkaar gekregen om de regeringspartijen op een lijn te krijgen en akkoord te gaan met de bezuinigingen en hervormingen.

(on)duidelijke ingreep
BNR-correspondent Nikos Lanser in Griekenland zegt dat er één hele belangrijke stap is gezet: de controversiële ingreep in het Griekse pensioenstelsel. "Het is alleen nog niet duidelijk wat nou precies die ingreep is", zegt Lanser. "Het is heel erg spannend geweest. Want donderdagochtend om zes uur werd gemeld dat er weer vijftien dagen uitstel kwamen. Dat werd vanuit Europa direct weer ontkend door de woordvoerder van Olli Rehn."

Grieken onder druk
Donderdagmiddag om drie uur stapte Venizelos, de Griekse minister van Financiën, de eurogroep binnen en zei dat de deal rond was, legt Lanser uit. "Maar wat er precies nu gedaan is, weet niemand. Eigenlijk was het een verrassing dat het helemaal rond gekomen is."

Volgens Lanser is het vooral de interne en externe druk geweest waardoor de Grieken er toch nog uitkwamen. "Vanuit Berlijn werd er gefluisterd dat de eurogroep misschien helemaal niet door zou gaan. En vanuit Brussel kwam het signaal dat er geen uitstel zou worden gegeven. Al die drukmaatregelen hebben de politici gedwongen om overstag te gaan."

Volgens Lanser heeft Papademos ook intern een paar keer zijn tanden laten zien. Hij zij dat hij af zou treden als ze er niet uit zouden komen. "Minister Venizelos gaf aan dat hij zonder akkoord niet naar de eurogroep zou gaan."

Faillissement even niet aan de orde
Griekenland kan dus weer even ademhalen. Een Grieks faillissement is dus even niet meer aan de orde, zegt ook BNR-economie redacteur Rob Jansen.

"Financieel zijn ze weer even op het droge. Maar de economie in Griekenland krimpt. En wat er nu wordt geïmplementeerd zijn bezuinigingsmaatregelen. De een neerwaartse spiraal waar de Griekse economie in zit maakt het toch wel erg lastig voor de Grieken. De financiële situatie is aan het verslechteren en blijft ook verslechteren. Ik kan me voorstellen dat er steeds meer maatregelen moeten komen of dat het komt op het punt dat Griekenland zegt dat de maat vol is."

Nog meer bezuinigingen
Maar zegt Jansen, hoe lang het land vooruit kan, hangt vooral af van hoe lang de partijen bereid zijn om nog meer bezuinigingen te accepteren. "Die 130 miljard komt niet in één keer maar in tranches. En elke keer als ze nieuw geld nodig hebben dan moeten ze weer op bezoek bij de ECB, het IMF en de Europese Unie."

En dan moeten de Grieken weer inzicht geven in de boeken. Jansen: "Als blijkt dat die Griekse economie behoorlijk krimpt, en dat ligt in de lijn der verwachting, dan is tot nu toe de standaard reactie van Europa dat er meer bezuinigd moet worden. Dit akkoord hebben ze met moeite rond gekregen."

"Of Papademos in staat is om in de toekomst nog meer bezuinigingen af te dwingen dat is de vraag. En als dat niet lukt dan heb je een probleem".

Reactie Rutte
Premier Mark Rutte is nog terughoudend over het Griekse akkoord. "Het akkoord wordt vanavond besproken door de ministers van Financiën. Dan gaan we bekijken of het akkoord voldoet aan alle eisen."

"Toevallig is de vergadering al gepland om überhaupt te spreken over Griekenland. Het komt extra goed uit omdat men ook kan bespreken of dit akkoord voldoet aan alle eisen", zei Rutte.

Gerelateerde artikelen