Nieuws9 feb '12 14:27Aangepast op 9 feb '12 16:15

Grieks akkoord over bezuinigingen

Auteur: Fleur de Bruijn

Griekse regeringsleiders hebben donderdag een akkoord bereikt over de bezuinigingen. Hiermee voldoen ze aan de eisen die de EU en het IMF stelden voor nieuwe noodkredieten.

Dat melden bronnen binnen de Griekse overheid aan persbureau Reuters. Ook ECB-president Mario Draghi bevestigde dat er een akkoord was.

Europa en het IMF eisten een pakket van nieuwe besparingen en hervormingen van de Grieken om een nieuw financieel steunpakket ter waarde van 130 miljard euro goed te keuren. Zonder dat geld dreigt het land failliet te gaan.

Hele nacht
De Griekse premier Lucas Papademos onderhandelde de hele nacht met de leiders van de Griekse regeringspartijen en vertegenwoordigers van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF.

Papademos en de leiders van zijn coalitiepartijen bereikten op een groot aantal punten overeenstemming, zoals een verlaging van het minimumloon met 22 procent en het ontslag van 15.000 ambtenaren.

Alleen de verlaging van de pensioenen was een heikel punt voor de Grieken.

Financiële markten

Op de financiële markten wordt opgelucht gereageerd op een Grieks akkoord en stijgen de aandelenkoersen.

Ondertussen hebben de vakbonden in Griekenland hun achterban donderdag gevraagd mee te doen aan een algehele staking van 48 uur, als protest tegen de bezuinigingsmaatregelen. De werkonderbreking heeft vrijdag en zaterdag plaats.

Gerelateerde artikelen