Nieuws9 feb '12 12:02Aangepast op 9 feb '12 15:19

Grieken krijgen nog twee weken

Auteur: Karin Backx

De EU en het IMF geven Griekenland nog twee weken de tijd om extra bezuinigingen ter waarde van 300 miljoen euro te vinden.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De EU, ECB en IMF eisen dat het land met nieuwe besparingen en hervormingen instemt voordat nieuwe financiële steun krijgt.

De Griekse premier Lucas Papademos onderhandelde de hele nacht met de leiders van de Griekse regeringspartijen en vertegenwoordigers van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF.

Struikelblok
Extra besparingen op de pensioenen zouden voor de Grieken nog een struikelblok zijn. Papademos en de leiders van zijn coalitiepartijen bereikten op een groot aantal punten wel overeenstemming, zoals een verlaging van het minimumloon met 22 procent en het ontslag van 15.000 ambtenaren.

De Grieken moeten de bezuinigingen goedkeuren om in aanmerking te komen voor een nieuw noodpakket van 130 miljard euro van de EU en het IMF. Daarnaast lopen er nog gesprekken tussen private schuldeisers en Athene over een grote afschrijving op Griekse schulden.

48 uur staking
Ondertussen hebben de vakbonden in Griekenland hun achterban donderdag gevraagd mee te doen aan een algehele staking van 48 uur. De werkonderbreking heeft vrijdag en zaterdag plaats.

De staking dient als protest tegen het akkoord over nieuwe bezuinigingsmaatregelen, dat de regeringspartijen hebben gesloten.

Het is de tweede keer deze week dat de Griekse vakbonden een staking hebben uitgeroepen. Dinsdag legden veel Grieken al 24 uur het werk neer.

Gerelateerde artikelen