Nieuws8 feb '12 16:24Aangepast op 9 feb '12 01:24

D-Day voor Griekenland

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het is weer één minuut voor twaalf voor Griekenland. In Athene probeert de Griekse premier Papademos al de hele dag de belangrijkste politieke partijen achter zijn bezuinigingvoorstellen te krijgen.

En dat zij er vandaag uit moeten komen is evident. Anders kan het bijna failliete Griekenland fluiten naar de broodnodige miljardenlening van Europa en het Internationaal Monetair Fonds.

Nog geen witte rook
Volgens BNR-correspondent in Griekenland, Nikos Lanser, is er nog geen witte rook. "Er zijn twee gesprekspunten tegelijkertijd gaande. Enerzijds is er de schuldverlichting die vooral met de banken besproken wordt. Daar schijnt alles wel rond te zijn. De fractieleiders moeten alleen nog ja zeggen om dat naar buiten de kunnen brengen."

Onduidelijkheid binnen de fracties
Papademos heeft daar druk over gesproken met de banken. Maar binnen de politieke fracties is er nog veel onduidelijkheid over, zegt Lanser. "Zij hebben vanochtend pas het document gekregen dat ze eigenlijk gisteren al hadden moeten ontvangen. Dat zijn 50 bladzijden waarvan er maar 15 in het Grieks zijn."

"Een van de leiders van de kleine rechtse partij Laos zegt dat hij alle documenten in het Grieks wil zien omdat hij anders niet aanwezig zijn bij de afspraak met Papademos. Zo is het een heel schimmig spel."

Maatregelen gaan pijn doen
De maatregelen die moeten worden getroffen, gaan pijn doen. En dat maakt de politieke partijen zenuwachtig. "De partijen gaan stemmen verliezen en politici kunnen hun achterban niet meer onder ogen komen. Het zijn heel dramatische momenten in Griekenland. Want er moeten ingrepen komen in het minimumloon en die gaan verder dat de 20 procent die in eerste instantie werd gemeld."

Daarnaast moeten de pensioenen er ook aan geloven. "Of dat nou het basispensioen is, of het aanvullend pensioen is, daar gaan ook weer verhalen over. Er zouden multiple choice vragen zijn uitgedeeld aan politici waarbij ze aan konden strepen wat ze het liefst hebben."

Druk neemt toe
De deadline nadert dus met rasse schreden. Want de druk uit Europa neemt nog steeds toe. Lanser: "Het is niet toevallig wat mevrouw Kroes gisteren zei. Ze neemt het weliswaar terug maar het is weer een extra indicatie dat Griekenland failliet dreigt te gaan. Vandaag was Thomas Mayer van de Deutsche Bank er ook. Hij zei dat als de betalingen niet gaan plaatsvinden in maart, er moet 14,5 miljard afgelost worden, dan duurt het maar drie dagen voor het land gewoon failliet is."

Daarnaast is het tijdschema ook bijzonder strak te noemen, legt Lanser uit. "We schuiven steeds een dag op en het wordt steeds dringender en dringender."

Moedeloosheid
Volgens Lanser is er in Griekenland een moedeloosheid die duidelijk voelbaar is. "De politiek heeft hier gewoon de mensen ook een beetje bedrogen. Want zij hebben dagenlang volgehouden dat ze iets gered hebben in deze onderhandelingen. Nu blijkt dat ze helemaal niets gered hebben en dat het erger is dan ze in eerste instantie hadden verteld aan de mensen."

En als het vandaag niet lukt, dan kan het huwelijk tussen Griekenland en de euro maar zo voorbij zijn. "Dan is het hek van de dam", zegt Lanser.

"Dat is ook de instelling van de meeste mensen hier. Aanstaande zondag moet er in het parlement gestemd gaan worden. Dat wordt een probleem. Want de partijen kunnen hun mensen niet op een lijn krijgen waardoor iedereen zijn eigen gang kan gaan. Dan gaan ze dus met één artikel komen. En dat moet er dan voor zorgen dat mensen onder druk ja zullen zeggen tegen de maatregelen."

Gerelateerde artikelen