Nieuws17 okt '13 11:39Aangepast op 17 okt '13 15:16

Greenpeace-activist langer vast

Auteur: BNR Webredactie

Het lot van de opvarenden van de Arctic Sunrise ligt allang niet meer in handen van de rechter in Moermansk. Zeker in dergelijke grote, politieke zaken is in Rusland geen sprake meer van onafhankelijke rechtspraak.

Dat zegt Rusland-correspondent Olaf Koens op BNR. "Het lot van de opvarenden van de Arctic Sunrise wordt eigenlijk allang niet meer bepaald door de rechter in Moermansk, maar door het Kremlin."

En als het Kremlin vervolgens met piraterij als aanklacht op de proppen komt, kan je opeens zomaar 15 jaar celstraf boven het hoofd hangen, vreest Koens. "Wat niet helpt is dat de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag vaart. De opvarenden komen uit 18 verschillende landen en al die landen gezamenlijk spelen dit hoog op. Vandaag heeft ook Angela Merkel nog met Poetin gebeld om te zeggen dat de Greenpeace-opvarenden absoluut vrijgelaten zouden moeten worden."

Geen pretje
En zo'n cel is bepaald geen pretje, zegt Koens. "Het ziet eruit zoals je je een Russische gevangenis voorstelt: een gebouw vol prikkeldraad, herdershonden voor de deur, mensen met machinegeweren en auto's; iedere dag staan er mensen in de rij om voedselpakketten door te geven, want het eten is notoir slecht." Toch worden de gevangenen relatief goed behandeld: geen mishandelingen en goede verwarming, in de kou die inmiddels Moermansk is binnengedrongen.

Diplomatiek
Des te meer reden om vooral via diplomatieke weg de druk op Rusland op te voeren, vindt Jorien de Lege van Greenpeace. Als er niet genoeg vooruitgang zit in de diplomatieke gesprekken over de vastgezette Greenpeace-acitivisten, moet minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wat haar betreft een voorlopige voorziening aanvragen.

In een Kamerbrief van twee weken geleden kondigde Timmermans al aan een aanvraag te zullen doen als er niet voldoende vooruitgang zit in de onderhandelingen, zegt De Lege. "Als hij dat doet kunnen onze mensen op z'n vroegst binnen vier weken daarna vrij zijn. Het hangt nu van het diplomatieke proces af hoeveel hoop daar nog is en wat de volgende stappen zullen worden."

Moermansk
De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels blijft vastzitten in het Russische Moermansk. De plaatselijke rechtbank wees een verzoek om hem vrij te laten op borgtocht af, meldt Greenpeace via Twitter.

Ubels is één van de 30 opvarenden van de Arctic Sunrise die meededen aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept, de bemanning zit sindsdien vast. Faiza Oulahsen, een andere Nederlandse opvarende, moet vrijdagochtend voor de rechter verschijnen.

Diplomatieke ruzies
Voorlopig gaat Joriene Lege ervan uit dat deze uitspraak geen verband houdt met de recente diplomatieke conflicten tussen Nederland en Rusland. Ze rekent erop dat de Nederlandse overheid er alles aan zal doen om alle Greenpeace-mensen vrij te krijgen. "Wij merken dat zodra de mensen zijn vastgezet veel diplomaten naar Moermansk zijn afgereisd. Er is een consul aanwezig en wij worden wat dat betreft heel goed behandeld en we hebben op dit moment geen reden tot klagen."

Voorlopig is deze 'nachtmerrie' nog niet over, met deze uitspraak. "Morgen zitten ze dertig dagen vast en onze mogelijkheden om het voorarrest te verkorten zijn uitgeput. Ze zitten nog minimaal tot 24 november vast en dan hópen we dat de rechtszaak volgt, want het onderzoek moet dan afgerond zijn. Maar als het voorarrest met twee maanden wordt verlengd zijn we nog verder van huis."

Alle bemanningsleden van de Arctic Sunrise die tot nu toe om vrijlating vroegen, is dat geweigerd.

Gerelateerde artikelen