Nieuws24 feb '13 16:30

Weinig Europese jus op het Mobile World Congress

Auteur: Mijke Hurkx

De grootste mobieltjesbeurs van Europa, het Mobile World Congress in Barcelona wordt niet zo spectaculair als andere jaren. Hoge schuldenlasten hebben Europese telecombedrijven en -fabrikanten gedwongen de uitgaven terug te schroeven.

Europese telecombedrijven en -fabrikanten domineerden bij eerdere edities de show. Bezoekers die gewend zijn aan spectaculaire productonthullingen en gratis hapjes en drankjes, moeten dit jaar hun verwachtingen bijstellen.

Vodafone
Zo heeft het Britse Vodafone volgens Bloomberg het aantal gasten en eigen vertegenwoordigers teruggebracht met ongeveer 20 procent. De focus ligt bij het bedrijf vooral op zakelijke klanten. Promotieacties voor consumenten en gratis snacks zijn geschrapt. Ook de Finse maker van telecomapparatuur Nokia Siemens heeft bijvoorbeeld een kleinere expositieruimte dan in voorgaande jaren.

Azië en Amerika in de spotlight
De besparingen bij Europese bedrijven geven hun Aziatische en Amerikaanse concurrenten meer gelegenheid om de aandacht te trekken. Dit jaar zullen het Chinese Huawei, het Amerikaanse Qualcomm en het Zuid-Koreaanse Samsung samen met Europese uitzondering Ericsson de meeste ruimte innemen bij het jaarlijkse evenement. Zij stoten daarmee partijen als Alcatel-Lucent en Nokia Siemens van de troon.

Kleinere bedrijven
Terwijl de grote telecombedrijven hun uitgaven aan het evenement terugschroeven, zullen kleinere bedrijven die zich bezighouden met opkomende mobiele technologieën juist wel hun best doen om de aandacht te trekken. Zo stuurt de Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors 40 procent meer mensen dan voorheen en huurt het dit jaar meer expositieruimte om zijn betalingsoplossingen en slimme technologie voor in auto's te kunnen tonen. Andere Nederlandse aanwezigen zijn bedrijven als app-ontwikkelaar Service2Media en aanbieder van chat-oplossingen eBuddy.

Google afwezig
Opvallende afwezige dit jaar is Google. In tegenstelling tot de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf achter het populaire mobiele besturingssysteem Android dit jaar geen eigen stand. Ook staat er geen toespraak gepland door een van de topbestuurders van het bedrijf, in tegenstelling tot de afgelopen jaren. Google lijkt daarmee de makers van de apparaten die op Android draaien meer ruimte te willen geven. Bovendien heeft het bedrijf een comfortabele positie met een wereldwijd marktaandeel van zo'n 70 procent.

Ondanks de besparingen, verwachten de organisatoren dit jaar weer meer bezoekers dan vorig jaar: ongeveer 70.000 in plaats van de 60.000 van vorig jaar. De beurs gaat maandag officieel van start.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen