Nieuws2 sep '13 10:51Aangepast op 2 sep '13 11:24

Geen stemming Frans parlement acties Syrië

Auteur: ANP Nieuws

De Franse regering zal niet zwichten voor druk van parlementariërs van de oppositie om het parlement te laten stemmen over acties tegen Syrië.

Archiefbeeld. EPA
Archiefbeeld. EPA

Dat heeft voorzitter Elisabeth Guigou van de buitenlandcommissie van de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, maandag gezegd.

"In een ingewikkelde als deze moeten we aan principes vasthouden, zoals dat de president geen stemming hoeft te laten houden'', zei Guigou, een partijgenote van president François Hollande.

Hollande heeft zich na de vermoedelijke gifgasaanval van bijna 2 weken geleden uitgesproken voor militaire acties tegen het regime van Bashar al-Assad. Volgens de grondwet is hij opperbevelhebber van de strijdkrachten en kan hij tot militaire interventies besluiten. Hij hoeft het parlement niet te raadplegen, maar moet het wel binnen 3 dagen inlichten. Slechts als de militaire interventie langer dan 4 maanden duurt, heeft hij goedkeuring van het parlement nodig.

Uit opiniepeilingen blijkt dat ongeveer twee derde van de Fransen tegen een militaire interventie in Syrië is. Daarom drongen verscheidene afgevaardigden van oppositiepartijen de afgelopen dagen aan op een stemming in het parlement.

Vorige week stemde het Britse Lagerhuis tegen een regeringsvoorstel om de Britten aan een militaire interventie mee te laten doen. De Amerikaanse president Barack Obama, die net als Hollande opperbevelhebber van de strijdkrachten is, is voorstander van een militaire actie, maar heeft beloofd dat hij het Congres om toestemming zal vragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen