Nieuws20 dec '11 13:15Aangepast op 20 dec '11 14:59

Ombudsman betwijfelt benoeming Donner

Auteur: BNR Webredactie

De Nationale ombudsman wil opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de manier waarop Piet Hein Donner tot de nieuwe vicepresident van de Raad van State is benoemd.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat er een onderzoek moet komen om 'uitdrukking te geven aan een breed in de samenleving levende wrevel over de gevoerde procedure.'

Brenninkmeijer heeft klachten ontvangen van mensen die naar de functie hebben gesolliciteerd. Een aantal van hen vindt dat ze geen schijn van kans hebben gehad.

Dat blijkt uit een brief die de ombudsman dinsdag heeft gestuurd aan de minister. De klagers vinden dat ze kansloos waren omdat de benoeming van Piet Hein Donner al in kannen en kruiken zou zijn.

Cohen ook gepolst
Afhankelijk van de antwooorden van de minister, beslist Brenninkmeijer of er ook echt een onderzoek komt naar de benoemingsprocedure.

Brenninkmeijer wil onder meer weten of er tijdens de kabinetsformatie afspraken zijn gemaakt over de vacature bij de Raad van State.

Job Cohen, partijleider van de PvdA, zegt ook te zijn gepolst voor de functie van vicevoorzitter van de Raad van State.

Cohen noemt de procedure slecht en niet transparant. "Het hing niet al weken in de lucht, het hing al maanden in de lucht. En wat dat betreft vind ik het ook echt een dramatische procedure", vertelde Cohen aan BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen