Nieuws27 mei '13 05:55Aangepast op 27 mei '13 09:11

EU praat over wapenembargo Syrië

Auteur: Anne-Greet Haars

Gaat Europa de Syrische rebellen wel of geen wapens leveren? Over deze vraag buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich vandaag in Brussel.

Groot-Brittannië en Frankrijk zijn voorstander van een versoepeling van het Europese wapenembargo tegen Syrië. Zij willen de rebellen, die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad, van wapens voorzien.

Andere landen, waaronder Nederland, vrezen dat de wapens in verkeerde handen kunnen vallen. Ook waarschuwen zij voor een escalatie van het conflict, dat zich over de hele regio in het Midden-Oosten zou kunnen verspreiden.

Unanimiteit
De tijd dringt. Het huidige wapenembargo loopt tot vrijdag. Het kan alleen met unanimiteit worden verlengd. Parijs en Londen zien een versoepeling vooral als middel om de politieke druk op het Assad-regime op te voeren. De Britten en Fransen hopen op een diplomatieke oplossing.

Verantwoordelijkheid
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken twijfelde einde vorige week nog of er maandag een compromis uit de bus rolt. Als het tot een versoepeling komt, wil hij slechts wapenleveranties aan zeer precies omschreven, gematigde oppositiegroepen. Timmermans benadrukt dat er een zware verantwoordelijkheid rust op lidstaten die wapens gaan leveren.

Geen eenheidsfront tegen Assad
Ben Bot, diplomaat een voormalig minister van Buitenlandse Zaken, denkt dat er geen wapens moeten worden geleverd aan Syrische rebellen.

"Omdat het woord rebellen een heleboel verschillende groeperingen dekt. Je weet dus niet in de handen van welke groeperingen die wapens terecht komen. Het kunnen jihadisten zijn, Taliban-figuren of het Moslimbroederschap. We hebben in het verleden al gemerkt dat al die groeperingen niet in staat zijn om eensgezind op te treden. Het is niet mogelijk gebleken om een eenheidsfront te vormen tegen Assad. Dat betekent dus dat als je wapens levert, je ook niet weet ik welke handen het terecht komt."

Opties op tafel
Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg liggen er vandaag drie opties op tafel. "De eerste is dat het wapenembargo wordt gehandhaafd: die kans daarop lijkt mij buitengewoon gering, want Frankrijk en Engeland zijn enorme voorstanders van het leveren van wapens aan de rebellen. Mogelijkheid twee is waar minister Timmermans aan refereerde, namelijk dat ze er helemaal niet uitkomen. Dan kan elk land in feite doen wat het zelf wil. Het zou de zoveeelste slag in het gezicht van de Europese Unie zijn, die toch al zoveel moeite heeft om de neuzen één kant op te krijgen als het echt ergens over gaat."

Geamendeerd embargo
"En optie drie is wat Timmermans zelf ook al heeft gesuggereerd, namelijk dat er misschien een soort geamendeerd embargo komt", vervolgt Hammelburg. "Daarbij mag dan iets meer dan nu. Nu mogen ze alleen maar spullen zoals veldkijkers en scherfvesten leveren. Dat zou kunnen worden uitgebreid met lichte pantservoertuigen, maar niet met zware wapens. Ik denk dat ze op zo'n compromis gaan inzetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen