Nieuws27 mei '13 11:17

Timmermans eist één EU-standpunt over Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Een eensgezind Europees standpunt over Syrië is nodig, want een verdeeld Europa is een Europa dat geen rol speelt. Dat zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, maandag.

Hij is in Brussel voor overleg met collega's over het Europese wapenembargo tegen Syrië.

Groot-Brittannië en Frankrijk zetten in op een versoepeling van het embargo. Zij willen de rebellen, die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad, van wapens voorzien. Londen en Parijs hopen daarmee de machthebbers naar de onderhandelingstafel te bewegen.

Compromis
Andere EU-landen vrezen een escalatie van het geweld bij een verlichting van het embargo. Timmermans hoopt op een compromis, waarbij onder zeer strenge voorwaarden wapens geleverd kunnen worden.

Bot: geen wapens leveren
Ben Bot, diplomaat een voormalig minister van Buitenlandse Zaken, denkt dat er geen wapens moeten worden geleverd aan Syrische rebellen. "Omdat het woord rebellen een heleboel verschillende groeperingen dekt. Je weet dus niet in de handen van welke groeperingen die wapens terecht komen. Het kunnen jihadisten zijn, Taliban-figuren of het Moslimbroederschap. We hebben in het verleden al gemerkt dat al die groeperingen niet in staat zijn om eensgezind op te treden. Het is niet mogelijk gebleken om een eenheidsfront te vormen tegen Assad. Dat betekent dus dat als je wapens levert, je ook niet weet ik welke handen het terecht komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen