Nieuws22 mrt '12 16:26Aangepast op 22 mrt '12 18:01

Militairen Mali sluiten grenzen

Auteur: Bart Tuinman

Malinese militairen hebben de landsgrenzen van Mali gesloten. Militairen kwamen in opstand tegen de regering en zeggen de macht nu in handen te hebben.

Sergeant Salif Kone meldt op de staatstelevisie: "we hebben de grenzen gesloten". Ook zouden de militairen het presidentiële paleis in de hoofdstad Bamako hebben geplunderd, zo meldt de NOS.
 

 

Nederland
De hulp vanuit Nederland aan Mali ligt op dit moment stil. Dat zei staatssecretaris Knapen tegen BNR. Eerst wordt bekeken hoe de situatie zich ontwikkeld voordat er besluiten worden genomen. De EU heeft de staatsgreep inmiddels veroordeeld.

Wapens
"Het probleem is ernstig en speelt al geruime tijd", vertelt Knapen. Sinds toevluchtsoord Libië is verdwenen neemt het toe volgens de staatssecretaris. "Ze zijn zwaar bewapend, dus het land heeft op dit moment een ernstig probleem", zo zegt hij op BNR.

Incompetent regime
De militairen uit Mali hebben de macht overgenomen omdat het regime in het land incompetent zou zijn. Ook de president, Amadou Toumani Touré zou zijn afgezet, zo meldt de staatstelevisie. De grondwet is opgeschort en er is een avondklok ingesteld.

President
Afgelopen nacht zijn schoten gehoord in de buurt van het paleis van de president. Dat staat in de hoofdstad van Mali, Bamako. Militairen die achter de president staan zeggen dat hij het paleis is uitgevlucht en nu op een veilige plaats is.

Touré was de president van het land sinds 2002. Mali was tot nu toe een van de stabielere landen in de regio. Het plan was dat bij de komende verkiezingen de president af zou treden.

Woede
De Malinese militairen hebben de coup gepleegd omdat ze boos zijn omdat ze slecht bewapend zijn.In het noorden van Mali vecht het regeringsleger tegen opstandige Toearegs, een nomadenvolk. De rebellen hebben de laatste maanden een flink gebied veroverd. Daarbij zijn tientallen doden gevallen en honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen.

De coup-plegers willen de macht overdragen aan een nieuwe, opnieuw democratisch gekozen regering. Maar pas "als Mali is herenigd en de territoriale integriteit niet meer wordt bedreigd".
 

Verkiezingen
Frankrijk, de voormalige kolonisator van Mali, drong aan op snelle verkiezingen. "We willen dat de verkiezingen, die voor april waren gepland, zo snel mogelijk worden gehouden", zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé.

Mali
Mali is ongeveer 30 keer zo groot als Nederland en bestaat voor een groot deel uit woestijn. De bevolking van 14,5 miljoen mensen, grotendeels moslim, is straatarm. Goud en katoen vormen de belangrijkste inkomstenbronnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen