Nieuws18 okt '12 19:35

De Rijkste Man Allertijden kwam uit Mali

Auteur: Mijke Hurkx

Mansa Musa was zijn naam. Deze fortuinlijke keizer leefde in de 14e eeuw en was goed voor 400 miljard dollar.

Omgerekend, dan wel. Celebrity Net Worth hield bij deze bewering netjes rekening met de inflatie.

Niemand heeft natuurlijk ooit van hem gehoord, men kent eerder toppers als Bill Gates. Maar de Microsoft-man bezit 'slechts' 61 miljard, ongeveer een achtste van het vermogen dat Munsa ooit had.

Helu op de tweede plek
De rijkste man die Musa nu ruimschoots overschaduwt, is de Mexicaanse telecomreus Carlos Slim Helu. Helu was tot rijkste bestempeld door het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes en heeft een vermogen van 69 miljard. Een schijntje dus, in vergelijking met de ooit zo fortuinlijke Munsa.

Paleizen en moskeeën
Volgens de Encyclopedia Brittanica, stierf Musa ergens in de 1330 en zijn erfenis was een land vol met paleizen en moskeeën, waarvan een aantal nog steeds te bezichtigen zijn.

Musa's rijkdom kwam door het rijke land waarop hij leefde, rijk aan natuurlijke bronnen. Het West-Afrikaanse land was verantwoordelijk voor meer dan de helft van de zoutproductie in de wereld en ook voor de goudvoorraad, aldus Net Worth.

Helaas was het fortuin van Musa ook zo weer vervlogen. Slechts twee generaties later was zijn rijkdom al verspild door machtsstrijders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen