Nieuws19 aug '13 16:35

FOX: Rustig positie uitbouwen op weg naar meer abonnees

Auteur: Marjan van den Berg

Vanavond start de open tv-zender van FOX. Een goed marktaandeel is belangrijk voor de promotie van de betaalzenders van FOX, want daar wil het bedrijf het aantal abonnees nog flink uitbreiden.

FOX komt op de open zender vooral met series en sport. Raymond van der Vliet, algemeen directeur van FOX Benelux, heeft niet direct hoge verwachtingen van het marktaandeel. "Ik ben niet zozeer onder de indruk van de kijkcijfers voorlopig, ik ben meer onder de indruk van de kwaliteit die we maken met onze nieuwe programma's." De directeur wil het marktaandeel de komende tijd rustig gaan uitbouwen.

Een goed marktaandeel is volgens Van der Vliet belangrijk om de betaalzenders FOX Sports Eredivisie en FOX Sports International te promoten. "Je moet eerst met deze zender een gezonde positie in deze markt zien te veroveren."

De directeur sluit niet uit dat er voor dit doel ook met andere zenders wordt samengewerkt. "Dat zou zomaar kunnen." Wat Van der Vliet betreft hebben RTL en SBS hierbij de beste kaarten.

Betaalzenders
Op dit moment hebben de betaalzenders van FOX 650.000 abonnees, bevestigt Van der Vliet. Daar kan nog wel flink wat bij, stelt hij. "Tien procent van de huishoudens heeft een abonnement. In heel veel landen ligt dat tussen de 15 en 17 procent. Dat is iets waarnaar wij proberen toe te werken."

Dat zou betekenen dat uiteindelijk ruim 1 miljoen huishoudens geabonneerd zijn. "Of dat over 3, 6 of 8 jaar is, laat ik even in het midden."

Voetbal International
Overigens is RTL niet blij nu er in Voetbal International geen voetbalbeelden meer mogen worden vertoond. "Terwijl hij [Derksen, red.] volgens mij ook schreef dat hij dat helemaal niet nodig heeft", zegt Van der Vliet. "Dat ben ik ook wel van mening."

Hij denkt niet dat de voetbalbeelden ertoe zullen leiden dat FOX kijkers zal afsnoepen van Voetbal International. "Voetbal International is in mijn ogen een compleet ander programma dan wat wij gaan brengen. Zij praten over het voetbal met een beetje humor, met een gekscherende opmerking, prima. Wij laten de rollende bal vaak zien. Wij laten ook exclusieve beelden zien van de Premier League."

De Nederlandse eredivisiesamenvattingen op zondagavond blijven, dit seizoen althans, nog te zien bij de NOS.

Beluister hier de uitzending van Mediazaken 19-8, met het interview met Van der Vliet

Gerelateerde artikelen