Nieuws6 jun '13 14:38

4 vragen | Crowdfunding met garanties

Auteur: Fleur de Bruijn

CrowdAboutNow is een manier van crowdfunding waarbij je je investering met rente terugkrijgt. De website CrowdAboutNow.nl opent donderdag haar deuren en heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten.

Crowdfunding is een manier van financiering waarbij niet de bank, maar de gemeenschap zorgt voor de financiering van een bedrijf, een product of een project. Op internet zijn talloze platforms waar ondernemers hun projecten kunnen pitchen. CrowdAboutNow is zo’n platform, maar CrowdAboutNow is anders, zegt CrowdAboutNow. BNR vroeg aan de directeur van de crowdfundingsite waarom zíj nu juist anders zijn.

Wat maakt jullie nou echt anders dan andere crowdfundingsites?
“We zetten sterk in op het MBK, de tak die het nu moeilijker heeft met het aantrekken van bancaire financieringen. We willen ervoor zorgen dat de mensen die in het MKB investeren niet alleen beleggers zijn, maar ook extra betrokken zijn bij het MKB. Natuurlijk krijg je een financieel rendement, maar we zorgen er ook voor dat de investeerders ook klanten zijn en dat ze de klantenstroom ook aanjagen; we willen dat ze echt iets te weten komen over het bedrijf waar ze in investeren.”

Wat is het minimale rendement?
“Het gemiddelde rendement zit tussen de drie en zeven procent op jaarbasis als het gaat om een lening. We hebben ook eigen vermogen-modellen, dan is het rendement niet van tevoren vastgesteld maar dan doen we er wel een voorspelling over.”

Jullie hebben nu een AFM-vergunning, welke garanties geeft die vergunning?
“We zijn de eerste met een vergunning speciaal voor bedrijvenkredieten. De vergunning zorgt ervoor dat we effecten kunnen maken die vergelijkbaar zijn met normale obligatieleningen en normale aandelen waar een harde afspraak tegenover staat tussen de ondernemers en investeerders. Dat betekent dat je erop kunt rekenen dat afspraken nagekomen worden.”

Dus als het fout gaat, krijgen investeerders hun geld terug?
“Dat is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Omdat financieel toezicht zo zwaar op bedrijfsvoeringen drukt, zijn er heel veel modellen van crowdfunding ontstaan waarbij er een soort van belofte van terugbetaling of een rendementsbelofte wordt gedaan. Deze beloftes kunnen formeel gezien niet waargemaakt worden, omdat je met een uitgekleed financieel instrument moet werken, anders val je onder het financieel toezicht.”

Gerelateerde artikelen