Nieuws30 jan '13 19:10Aangepast op 30 jan '13 19:35

Amerikaanse surfer bedwingt hoogste golf ooit

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Amerikaanse surfer Garrett McNamara heeft maandag zijn eigen wereldrecord verbroken door de hoogste golf ooit te bedwingen.

McNamara flikte dit kunststukje voor de kust van het Portugese Nazare. Zijn oude record dateert uit 2011, toen hij op een golf van bijna 24 meter wist te surfen. De hoogte van de golf moet nog officieel bevestigd worden, maar dat het gaat om een prestatie van niveau, zal niemand ontkennen.

Yannick de Jager, één van Nederlands beste surfers, noemt de actie van McNamara krankzinnig. "Krankzinniger dan wie dan ook zich voor kan stellen. Het is ongelooflijk", zegt hij op BNR.

Wat je daar als surfer voor nodig hebt? "Hele grote ballen hebben denk ik. En heel veel lef. Er zijn maar een paar jongens die dat durven, daar zo voor trainen en het daardoor echt kunnen. Want er gaan jaren van voorbereiding aan vooraf."

Pure energie die explodeert
Als McNamara bij zijn poging was komen te vallen, was het maar de vraag geweest of hij het nog had kunnen navertellen, zegt De Jager. "Je kunt wel overlijden. Zeker in dat soort condities. Het is pure energie die explodeert. Je zit dan tussen miljarden liters water en wordt ongelooflijk diep onder water gezet door die golf. Het is een soort onderwaterhel en soms duurt dat wel een minuut lang."

Voor surfers zoals McNamara is het altijd wachten op de juiste condities. Want golven als deze zijn er niet iedere week. Maar net als met het weer, zijn ze tot op zekere hoogte wel te voorspellen. “Zoals je weervoorspellingen hebt met een vierdaagse en een wekelijkse vooruitblik, heb je dat ook met golven. Golven worden opgewekt door lagedruksystemen en depressies. Uiteindelijk creëert dat de golven en kun je het ook zien aankomen. Net als het weer eigenlijk.”

Onberekenbaar
Op de plek waar de Amerikaan zijn recordgolf 'reed', is het zelfs na het bedwingen van de golf nog gevaarlijk, legt De Jager uit. “Zeker op die plek in portugal. Het is eigenlijk gewoon een strand waar de golf overal en nergens breekt. Daardoor is het heel onberekenbaar. Zodra ze van die golf af gaan, komt er vaak weer een grotere achteraan waar ze dan weer door gepakt worden. Daarom zijn er ook veel jetski’s. Die trekken je in een golf en redden je ook weer als je uit de golf komt.”

Of De Jager zelf droomt van dit soort golven? "Ik vind het wel heel gaaf. Het is een enorme confrontatie met jezelf op zo’n grote golf, om die angst te overwinnen. Ik ben zelf ook steeds een stapje groter aan het gaan. Nog maar 27 meter te gaan, elke dag een meter er bovenop", grapt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen