Nieuws29 okt '12 08:12Aangepast op 29 okt '12 08:54

Topbestuurders onderwijs blijven voorlopig cashen

Auteur: Marjan van den Berg

Morgen behandelt de Eerste Kamer een wet waarmee de lonen van openbare bestuurders aan banden worden gelegd. Toch denkt de Algemene Onderwijsbond dat veel onderwijsbestuurders nog jarenlang buitensporig veel salaris zullen toucheren.

Volgens de Wet Normering Topinkomens mogen onderwijsbestuurders maximaal 193.000 euro per jaar verdienen en maximaal 75.000 euro ontslagvergoeding ontvangen. Daar zitten veel topmensen in het onderwijs ruim boven, vooral in het hoger onderwijs.

In de aanloop naar de vergadering in de Eerste Kamer kwam de Algemene Onderwijsbond (AOb) met de jaarlijkse ranglijst van grootverdieners in het onderwijs. Lijstaanvoerder is oud-Amarantis-baas Bert Molenkamp, met een salaris van bijna 4 ton. De inmiddels vertrokken Molenkamp dankt zijn hoge positie in de lijst onder meer aan zijn ontslagvergoeding.

Tweede op de ranglijst is Aalt Dijkhuizen van de Universiteit van Wageningen, met 3,5 ton. René Smit van de Vrije Universiteit in Amsterdam komt op plek 3, met bijna 3 ton.

De nieuwe wet zal hier verandering in brengen, maar zeker niet direct, waarschuwt AOb-voorzitter Walter Dresscher: "Als die wet wordt aangenomen, mag men nog 4 jaar doorgaan en daarna is er nog een gewenningsperiode van 3 jaar aangekondigd. Dus in totaal heb je het over 7 jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen