Nieuws7 mrt '13 11:53

CDA eist snelle oplossing voor problemen kinderopvang

Auteur: Remco Tomesen

Minister Asscher moet vandaag met een oplossing komen voor de problemen in de kinderopvang. Als dat niet gebeurt, willen oppositiepartijen dat er hoorzittingen of een parlementair onderzoek komt.

"De problemen in de kinderopvang zijn enorm groot", zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Hij vindt dat minister Lodewijk Asscher daarom vandaag, tijdens een overleg met de Tweede Kamer, met structurele oplossingen moet komen. Als die er niet komen, dan dreigt hij met hoorzittingen of een parlementair onderzoek. "Dat kunnen prima middelen zijn." Andere oppositiepartijen zouden het CDA hierin steunen.

Deze week kwamen cijfers naar buiten waaruit blijkt dat het gebruik van kinderopvang vorig jaar met tien procent is gedaald. Veel kinderopvangcentra, en andere organisaties in de branche, moeten daarom hun deuren sluiten. In sommige wijken en kleinere plaatsen zijn er nog nauwelijks opvangplekken.

Wachtlijsten
Opvangcentra die nú de deuren sluiten, komen straks - als het economisch beter gaat - niet zomaar terug, denkt Heerma. De economische crisis, maar ook de bezuinigingen van de overheid, zijn oorzaak van de problemen in de branche. "De bezuinigingen leiden tot structuurvernietiging".

"Niemand denkt in tijden van crisis: we gaan enorm bezuinigen op het onderwijs. Waarom doen we dat dan wel met de kinderopvang?", zegt Heermaa. "Als we straks economisch herstel hebben, zie je de wachtlijsten in de opvang weer oplopen."

Duitsland
Voor goede oplossingen moet Asscher bijvoorbeeld naar Duitsland kijken, vindt Heerma. "Duitsland neemt tijdens de crisis maatregelen die het voor ouders van hele kleine kinderen makkelijker maakt om langer ouderschapsverlof te nemen. En daarnaast zorgen ze dat kinderopvang voor de iets oudere kinderen, die van één jaar en wat ouder, echt een basisvoorziening is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen