Nieuws26 sep '13 10:10

Je mag alles van me weten! Behalve mijn bonuskaartnummer

Auteur: Marjan van den Berg

Het is kinderlijk eenvoudig om op internet te zien wat een bonuskaarthouder bij de Albert Heijn heeft gekocht. Mits je het kaartnummer van diegene kent.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Door het nummer van iemands bonuskaart in te voeren op de website of de app van de supermarkt, kan gekeken worden welke aankopen er de afgelopen drie maanden zijn gedaan, zonder gebruikersnaam en wachtwoord. Dit geldt ook voor 'anonieme' bonuskaarten.

Zwangerschapstest
Dit kan inzichten opleveren in allerlei, soms gevoelige privézaken van Albert Heijnklanten. Als voorbeelden noemt de Consumentenbond de aankoop van drank, sigaretten, condooms en zwangerschapstesten.

In theorie, zegt woordvoerder Babs van der Staak van de Consumentenbond, loop je het risico dat iemand jouw koopgedrag gaat uitpluizen als jij je bonuskaart laat slingeren, bijvoorbeeld ergens op tafel aan een sleutelbos. "Ik kan me toch voorstellen dat er veel mensen zijn die daar niet zo'n prettig gevoel bij hebben."

Beveiliging
Een woordvoerster van Albert Heijn erkent dat er via de AH-bonuskaart aankoopgegevens worden opgeslagen. Maar volgens haar worden deze wel degelijk beveiligd en houdt Albert Heijn zich aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

De Consumentenbond vindt dat Albert Heijn de aankoopgeschiedenis van hun klanten moet behandelen als privacygevoelige informatie en deze daarom beter moet beveiligen, bijvoorbeeld met een wachtwoord. "Dan blijven jouw boodschappen ook gewoon jouw boodschappen en die liggen dan niet op straat", zegt Van der Staak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen