Nieuws9 nov '11 20:21Aangepast op 9 nov '11 20:46

VS willen druk op Iran verhogen

Auteur: BNR Webredactie

In een reactie op de jongste meldingen van het IAEA willen de Verenigde Staten meer middelen inzetten om de Iraanse regering verder onder druk te zetten. Ook Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn voor hardere sancties.

In het snoeiharde rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap staat dat het agentschap harde aanwijzingen heeft dat het land werkt aan een atoombom. Volgens het IAEA-rapport zijn er aanwijzingen dat Teheran in zijn nucleaire onderzoek op zijn minst tot vorig jaar proeven heeft gedaan die alleen van belang zijn voor de ontwikkeling van nucleaire wapens en niet relevant voor die van kernenergie. En daar maken verschillende landen zich ernstig zorgen over.

Sancties
In Nederland kan men zich vinden in een voorstel van Frankrijk om over te gaan tot ongekende sancties tegen Iran. "Het spoor moet zijn: versterken van de sancties", dat zei Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Daarbij kijkt Rosenthal met een schuin oog naar Frankrijk, dat ook nieuwe sancties overweegt. Hij wil dat de sancties zich richten tegen het regime, en dat de bevolking moet worden ontzien. Binnen de EU zitten nog niet alle landen op één lijn als het gaat om de vraag welke sancties moeten worden ingesteld. Rosenthal noemde al wel een voorbeeld van een mogelijke sanctie tegen de Iraanse Centrale Bank, maar zo zei hij "Dat is nog niet uitgekristaliseerd".

Wurgacties
In het overleg in de Tweede Kamer pleitte de PVV voor wurgacties zoals het bevriezen van de diplomatieke betrekkingen. Andere Kamerleden opperden reisverboden uit te breiden en verkoop van telecommunicatiemiddelen die gebruikt kunnen worden om af te luisteren, aan banden te leggen,

Militair ingrijpen
In de Kamer werd heel kort gesproken over een militair ingrijpen tegen Iran. Maar volgens minister Rosenthal is dat nog een brug te ver. "Ik wil niet praten over een preventieve aanval of een militaire interventie'', zo zei Rosenthal. Hij stelde wel dat de ,,zorg en de verontrusting weer een graad hoger zijn".

Europese ministers van Buitenlandse Zaken
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag in Brussel bijeen om te praten over Iran. "Daar komen ongetwijfeld voorstellen voor sancties op tafel", aldus de minister. Hij noemt het essentieel dat de Europese Unie een gezamenlijke positie inneemt.

Rusland: sancties onaanvaardbaar
Rusland verdedigde Iran tegen de westerse oproepen tot meer sancties. "Meer sancties zijn als instrumenten van 'regime change' volstrekt onaanvaardbaar", waarschuwde de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov.

Iran wijst rapport van de hand
Iran heeft het rapport van het IAEA over het Iraanse nucleaire programma fel van de hand afgewezen.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei woensdag dat de kernmacht VS achter de beschuldigingen zitten . "We zullen geen twee bommen bouwen tegenover de 20.000 van jullie. We zullen iets ontwikkelen waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, menselijkheid, solidariteit, gerechtigheid", zei Ahmadinejad in een toespraak op de staatstelevisie.

Iran benadrukt dat zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame doelen dient en volkomen legaal is gezien de ondertekening van het non-proliferatieverdrag. Het land "zal geen millimeter afwijken van zijn nucleaire pad", betoogde Ahmadinejad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen