Nieuws10 okt '12 17:40Aangepast op 10 okt '12 18:01

Funda voor de rechter vanwege machtsmisbruik

Auteur: Arjan Meesterburrie

VBO Makelaar sleept woningsite Funda voor de rechter. Volgens de brancheorganisatie maakt Funda misbruik van haar economische machtspositie.

Inzet van de rechtszaak is een gelijke en transparante toegang tot de huizensite funda.nl onder redelijke voorwaarden. NVM-makelaars worden nu te veel voorgetrokken, zegt VBO-directeur Hans van der Ploeg bij BNR Roelof Hemmen:

"Het wordt nu discriminatoir en selectief getoond. Als je op Funda een huis zoekt krijg je als eerste het aanbod van NVM-makelaars getoond en het wellicht betere aanbod vind je dan op de allerlaatste pagina's en dat is het aanbod van niet-NVM-makelaars."

NVM blij met 'marketingtool' Funda
NVM-directeur Roel Kimman beaamt op BNR dat NVM-makelaars worden voorgetrokken op Funda, maar dat is volgens hem ook precies de bedoeling: "NVM heeft Funda opgericht, het is een marketingtool voor ons. NVM-makelaars hebben tientallen miljoenen geïnvesteerd in de site en dat is een succes geworden."

Kimman daagt VBO uit om de concurrentie met Funda aan te gaan: "Wat meneer Van der Ploeg doet moet hij zelf weten, maar hij kan ook investeren in een eigen huizensite als hij zo ontevreden is over Funda. Een beetje concurrentie is altijd goed."

Ongelijk speelveld
Brancheorganisatie VBO Makelaar voelt zich bij de dagvaarding gesteund door het rapport 'Ongezien, onverkocht?' van onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek. Belangrijkste conclusie van het SEO rapport is volgens VBO dat het ongelijke speelveld tussen NVM- en niet-NVM-Makelaars op funda.nl leidt tot benadeling van verkopers en kopers van woningen.

Mededingingsautoriteit NMa stelde eerder ook al dat alle makelaars dezelfde behandeling moeten krijgen op Funda.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Volgens directeur Hans van der Ploeg van VBO Makelaar dient Funda primair het belang van NVM-makelaars en niet dat van de consument: "Funda heeft een bekendheid van ruim 80 procent, waardoor de koper en de verkoper niet meer om Funda heen kunnen."

"En dan heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid als Funda om daar ook vanuit consumentenperspectief veel eerlijker en transparanter naar te kijken."

NVM ontkent benadeling huizenzoekers
Maar volgens NVM-directeur Kimman worden huizenzoekers helemaal niet benadeeld door de machtspositie van Funda: "De consument kan kiezen uit het aanbod van verschillende makelaarsorganisaties. Hij kan zelfs op geografisch gebied een woning opvragen of op prijsgebied en dan komt gewoon het totale aanbod naar voren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen