Nieuws14 mrt '13 12:38

Weer een stapje dichter bij God

Auteur: Fleur de Bruijn

Robbert Dijkgraaf had de champagne al opengetrokken, maar het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) hield nog een slag om de arm. Nu zijn ze zekerder: het illustere Higgs boson is zeer waarschijnlijk gevonden.

Het was ongelofelijk groot nieuws. Op 4 juli 2012 werd bekendgemaakt dat met behulp van de deeltjesversneller Large Hadron Collider bij Genève een deeltje is ontdekt waarvan de massa overeenkomt met die van het Higgs boson.

Puzzelstukje
Wetenschappers en andere connaisseurs buitelden over elkaar heen om ons leken van het enorme belang van deze ontdekking te overtuigen. Het Higgs boson zorgt ervoor dat alle andere deeltjes in het universum massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs bosons bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels.

Het was, kortom, het ontbrekende puzzelstukje. Hoewel wetenschappers het verafschuwden, deden wij leken wat we vaker doen als iets boven onze pet gaat: we maken er nog iets groters van. Het Higgs boson kreeg de bijnaam God-deeltje.

Meer en meer
Maar CERN kon nog geen zekerheid geven en nader onderzoek was nodig. Nu blijkt uit een analyse van tweeënhalf keer meer data dan beschikbaar was voor de bekendmaking van de ontdekking, dat het nieuwe deeltje ‘steeds en meer en meer lijkt op de Higgs boson’. 'New results indicate that new particle is a Higgs boson', kopt de CERN donderdag.

Soort deeltje
Hoewel er dus nog geen zekerheid is over het daadwerkelijke bestaan van het Higgs boson, vragen onderzoekers zich nu al of wat voor een soort Higgs-deeltje het is. De grote vraag, zegt CERN, is of het gevonden deeltje de meest eenvoudige vorm van Higgs is, of een meer exotisch exemplaar. “De eerste resultaten van 2012 zijn geweldig en voor mij is het duidelijk dat we te maken hebben met Higgs boson, maar we hebben nog een lange weg te gaan om zeker te weten wat voor een soort Higgs boson het is”, zegt een woordvoerder van een van de onderzoeksteams.

En voor diegenen voor wie het duizelt: Higgs boson uitgelegd aan een 7-jarige.

 
Het deeltje is vernoemd naar de Britse natuurkundige Peter Higgs, die in 1964 met de theorie kwam dat een deeltje moet bestaan.

Gerelateerde artikelen