Nieuws7 apr '13 11:27

'Nucleaire tijdwinst Iran door onderhandelingen'

Auteur: Thijs Baas

De tijd werkt in het voordeel van Iran bij de onderhandelingen met de internationale gemeenschap over het nucleaire programma van het land.

Israël komt met die waarschuwing in een reactie op de gesprekken die zes wereldmachten met Iran voeren en die zaterdag opnieuw op niets uitliepen. "Iran vertraagt de gesprekken opzettelijk om meer uranium te verrijken'', zegt minister van Strategische Zaken Yuval Steinitz.

Harde deadline
Volgens Steinitz kan alleen een harde deadline Iran stoppen. "Sancties zijn niet genoeg en onderhandelingen zijn niet genoeg. De tijd is gekomen om Iran voor een militaire bedreiging te stellen.'' Hij riep de internationale gemeenschap daartoe op. Israël vreest dat Iran aan een kernwapen werkt.

Volgens de minister, een vertrouweling van premier Benjamin Netanyahu, is binnen 'weken, een maand' actie nodig als Iran niet stopt met het verrijken van uranium dat kan worden gebruikt voor een kernbom. Netanyahu sprak eerder zelf van een 'rode lijn' midden 2013.

Recht op uraniumverrijking
Verschillende gespreksrondes met de wereldmachten hebben Iran niet kunnen verleiden tot het stoppen met het produceren van hoogverrijkt uranium. Iran ontkent aan een kernwapen te werken en eist net als andere landen in de wereld het recht op uranium te verrijken.

Toch meldde EU-topdiplomaat Catherine Ashton zaterdag weten dat ze ondanksde geringe progressie de hoop nog niet heeft opgegeven dat de onderhandelingen uiteindelijj succesvol zullen zijn. Volgens Ashton is de kwaliteit van de gesprekken 'goed'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen