Nieuws26 jan '12 20:50

Dahl en Hitchcock wilden geen lintje

Auteur: Bart Tuinman

Regisseur Alfred Hitchcock en schrijver Roald Dahl hadden geen zin om een onderscheiding te krijgen van de Britse koningin. Ze weigerde het lintje.

Het blijkt allemaal uit een lijst van 277 weigeraars van koninklijke onderscheidingen die de Bristse regering heeft gepubliceerd. ook kunstenaar Lucian Freud staat op de lijst. Het is voor het eerst dat er zo'n lijst in de openbaarheid komt. Meestal vertelt de weigeraar zelf dat hij de onderscheiding niet wil.

Weigeraars
De personen op de lijst hebben een onderscheiding geweigerd tussen 1951 en 1999 en zijn inmiddels niet meer in leven. Ook beeldhouwer Henry Moore, schrijver Aldous Huxley en schilder Francis Bacon hebben eens een onderscheiding geweigerd.

hitchcock
Hitchcock, bekend door spannende films als The Birds en Psycho, weigerde in 1962 zich tot Commandeur van het Britse Rijk te laten benoemen, maar in 1980, vier maanden voor zijn dood, aanvaardde hij alsnog een koninklijke onderscheiding. Bacon weigerde een CBE in 1960 en Freud in 1977. De schrijver J.B. Priestley had in 1965 de kans lord te worden, maar weigerde. Hij is de enige die de niet-erfelijke titel niet accepteerde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen