Nieuws11 apr '12 13:34

Schuilen in een kelder met zwembad

Auteur: Karin Backx

Wie het einde van de wereld vreest én geld te veel heeft, kan eens contact opnemen met de Amerikaanse ondernemer Larry Hall. Die bouwt in de prairie van de Amerikaanse staat Kansas een oude raketsilo om tot de ultieme schuilkelder voor de apocalyps.

Volgens de kalender van de Maya's krijgen we in december 2012 te maken met de langverwachte apocalyps. Dit zou het einde voor onze wereld kunnen betekenen. Een handige Amerikaanse ondernemer speelt in op dit angstgevoel en ontwikkelt een schuilkelder in een oude raketsilo. Dat meldt de Daily Mail woensdag.

Deze kelder moet inwoners beschermen tegen onheil, zoals zonne-uitbarstingen, de totale crash van de economie, terroristische aanvallen en pandemieën. De muren van de silo zijn van bijna drie meter dik beton en binnenin zit nog een kooi van gewapend beton. Dit moet bestand zijn tegen aardbevingen.

Open haard
Bij deze schuilkelder hoeven we niet te denken aan kille, donkere holen. De kelder voldoet aan alle gemakken van deze tijd. De voormalige raketsilo is 53 meter diep en telt 14 verdiepingen, waarvan de helft dient voor appartementen. Elektronische schermen doen dienst als ramen, en tonen uitzichten op Parijs, New York, een strand of een bos.

Het verblijf is verder voorzien van inbouwkasten, een volledig uitgeruste keuken, een eetkamer en twee woonkamers om ruzies te voorkomen over wat er wordt gekeken op de tv. Er is zelfs een open haard, om gezellig voor te gaan zitten, als de wereld in vlammen opgaat.

Binnenboerderij
En er is meer. De silo bevat naast de appartementen ook een binnenboerderij die genoeg vis en groenten moet voortbrengen om zeventig mensen van eten te voorzien zo lang dat nodig is. Er is een opslagruimte met genoeg gedroogd voedsel voor vijf jaar.

De silo beschikt verder over een zwembad, een bioscoop en een bibliotheek. Als de kelder operationeel is, is er ook plaats voor een medisch centrum en een school. Gigantische tanks bevatten gefilterd water, en uiteraard zijn er ook systemen om energie te leveren.

Vingerafdrukken
Indringers zijn uiteraard niet gewenst. De bovenste verdieping doet dienst als uitgebreid beveiligingscentrum. De lift werkt alleen wanneer de vingerafdrukken van een gebruiker worden herkend. En het gebied aan het aardoppervlak wordt afgeschermd door hekken met prikkeldraad. Uiteraard hangen er ook camera's, die de boel in de gaten houden. Als je toch over het hek probeert te klimmen, dan kunnen er wat schokken toegediend worden om je af te schrikken.

Dit veilige stulpje onder de grond krijg je niet voor niets. Een verdieping kost 2 miljoen dollar. De ondernemer heeft al drie en een halve eenheid verkocht en twee staan onder optie. Je moet er dus snel bij zijn.

Filmproducent
Geïnteresseerden voor dit project zijn onder meer een racewagenbestuurder, een filmproducent en bekende politici. De ondernemer heeft zelf al 4 miljoen dollar gestoken in de silo, inclusief de 300.000 dollar die hij ervoor betaalde in 2008, toen de schacht nog vol water stond en was afgesloten met gigantische stalen deuren.

Waar de silo precies staat, wil de maker niet zeggen. De exacte locatie houdt hij geheim. Maar hij staat ergens ten noordwesten van de Amerikaanse plaats Salina in Kansas. Overigens voorspelt de ondernemer nog meer dreigingen en onheil en daarom zullen nog meer van dit soort silo's volgen in de toekomst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen