Nieuws27 jan '13 12:04Aangepast op 27 jan '13 19:35

Tientallen doden bij brand nachtclub Brazilië

Auteur: Melvin Captein

Door een brand in een nachtclub in Santa Maria, in het zuiden van Brazilië, zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeker 232 mensen om het leven gekomen.

Dit meldde de plaatselijke politie volgens Braziliaanse media. Er zijn volgens de autoriteiten 131 gewonden gevallen.

De brand brak zondag rond 02.30 uur plaatselijke tijd uit in nachtclub Kiss in het centrum van de stad. Het is niet bekend hoeveel mensen aanwezig waren in de tent waar 2000 gasten inpasten.

Fakkel of vuurwerk
Er was een feest van studenten van de universiteit in Santa Maria. De brand ontstond tijdens het optreden van een band. De zanger ontstak een soort fakkel of vuurwerk waardoor isolatiemateriaal aan het plafond vlam vatte. Daarbij kwam heel snel veel verstikkende zwarte rook vrij. Er brak massale paniek uit. Veel mensen konden de uitgang niet meer bereiken.

De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar een gemeentelijk sportcentrum, de honderden gewonden naar omliggende ziekenhuizen.

Nooduitgangen
Er zijn berichten dat nooduitgangen van de discotheek op slot zaten. Iedereen probeerde daarom door één uitgang naar buiten te komen. Die deur zou in eerste instantie ook nog eens enkele minuten geblokkeerd zijn door bewakingspersoneel dat wilde voorkomen dat gasten zouden vertrekken zonder te betalen.

Brandweermannen en omwonenden probeerden met grote hamers gaten in de muur van de discotheek te slaan om bij de slachtoffers te komen.