Nieuws28 jan '13 07:48

Drie dagen nationale rouw in Brazilië

Auteur: Anne-Greet Haars

Brazilië heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in verband met een brand zondag in een nachtclub in Santa Maria, waar 231 mensen om het leven kwamen.

"Het is een stad in rouw", vertelt Katy Sherriff, BNR's correspondent in Brazilië. "Op vele plekken in Brazilië hangen de vlaggen halfstok en zijn er drie dagen van nationale rouw afgekondigd."

"In Brazilië is het traditie dat als iemand overlijdt, er vanaf het moment van overlijden een wake wordt gehouden door de naaste familie tot aan de volgende dag. En dan wordt iemand al meteen begraven. Maar omdat het zo massaal is, is het niet mogelijk om dat individueel te doen. Dus is er een grote sporthal waar dat gebeurt en dat zal tot morgenochtend 08:00 uur doorgaan - dat is over een paar uurtjes. Dan zal er een massadienst worden gehouden en daarna zullen de begrafenissen beginnen."

Tegengehouden
Sherriff vertelt dat de bewaking de menigte tegen zou hebben gehouden, omdat ze nog niet betaald hadden. “Als je hier uitgaat krijg je een creditcard bij binnenkomst. Daarmee reken je consumpties pas aan het einde af. Ze dachten dus dat mensen de discotheek wilde verlaten zonder te betalen", legt Sherriff uit.

"Het tegenhouden heeft maar een paar seconden geduurd. Maar de giftige rook en het vuur heeft zich zo snel verspreid dat die paar seconden fataal kunnen zijn. Volgens de brandweer is ook 90 procent van de met name jonge slachtoffers overleden door verstikking.”

Reactie president
President Dilma Rousseff is halsoverkop terug gekomen uit Chili waar zij was voor een regionale top. Sherriff: "Ze heeft een reactie gegeven voordat ze uit Chili vertrok. Daarin zag ze er geëmotioneerd uit. Vervolgens is ze naar het ziekenhuis gegaan waar slachtoffers liggen en naar de sporthal geweest waar de doden zijn geborgen. Daar zijn ook beelden van naar buiten gekomen en je zag een president die haar tranen wegwreef."

Vuurwerk
De brand brak zondag rond 02.30 uur plaatselijke tijd uit in nachtclub Kiss in het centrum van de stad. "Het is waarschijnlijk geen echte fakkel is geweest. Het onderzoek loopt nog steeds, maar het wordt steeds duidelijker dat er een band heeft opgetreden die vaker vuurwerk gebruikt tijdens shows. De brandvergunning was sinds augustus verlopen, dat is ook een pikant detail. De eigenaar en bandleden zijn gisteren door de politie verhoord. Wat inmiddels wel duidelijk is geworden is dat de band maandelijks optrad en daarbij elke keer vuurwerk gebruikte", vertelt correspondent Sherriff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen