Nieuws12 mrt '12 11:15

Merkel: nog lang niet weg uit Afghanistan

Auteur: Edme Koorstra

De Duitse bondskanselier Angela Merkel weet niet of het gaat lukken om de Duitse troepen in 2013 of 2014 terug te trekken uit Afghanistan.

Het verzoeningsproces met de opstandelingen heeft nog onvoldoende opgeleverd, zei Merkel maandag tijdens een verrassingsbezoek aan de noordelijke stad Mazar-e-Sharif.

'De wil is er'
Volgens Merkel is het punt nog niet bereikt "dat we vandaag zouden kunnen vertrekken. Daardoor kan ik ook niet zeggen of het voor 2013 of 2014 gaat lukken. De wil is er, we willen het laten slagen, en daar wordt aan gewerkt'', zei ze.

Wederopbouw
Naast het politieke verzoeningsproces is ook de wederopbouw van het land een struikelblok. Duitsland gaat in oktober kijken of de verantwoordelijkheid voor de civiel-militaire wederopbouw in het noorden overgedragen kan worden aan de Afghanen. "Dan hebben de Afghaanse troepen helemaal zelf de verantwoordelijkheid'', aldus de bondskanselier, die sprak van een test. "We zullen dan zien of de overdracht van verantwoordelijkheden ook werkelijk lukt.''

Kunduz
Duitsland heeft 4900 militairen in Afghanistan. Een deel van hen is in Kunduz gelegerd, waar Nederland Afghaanse politieagenten traint. Merkel had Kunduz ook willen bezoeken, maar hevige sneeuwval maakte dat onmogelijk. Ze bleef daardoor in het noordelijke hoofdkwartier van de internationale troepenmacht ISAF, dat in Mazar-e-Sharif is gevestigd. Daar zijn tevens Nederlandse F-16's gestationeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen