Nieuws13 mrt '13 19:13

EU-parlement wil flexibele begroting

Auteur: BNR Webredactie

Het Europees Parlement heeft tegen de meerjagenbegroting gestemd. Het EP wil dat de begroting flexibeler wordt.

Bedragen die voor een bepaald doel zijn gereserveerd, moeten makkelijker in een ander jaar en voor iets anders gebruikt kunnen worden. Dat is een van de eisen die het EP op tafel legt voordat het ja zal zeggen tegen het EU-budget voor 2014-2020.

Woensdag stemde het EP in Straatsburg in met een resolutie waarin het onderhandelingsstandpunt uiteen is gezet. Het EP verwerpt het begin februari na een marathonsessie gesloten akkoord over de meerjarenbegroting in zijn huidige vorm, zo luidt de tekst. Formeel kan het EP slechts ja of nee zeggen, maar door met een afwijzing te dreigen kan het parlement de inhoud van plannen nog wel beïnvloeden.

Voor VVD-Europarlementariër Jan Mulder is de begroting in zijn huidige vorm 'niet acceptabel'. Zijn D66-collega Gerben-Jan Gerbrandy wees erop dat de deal 'de Europese economie niet structureel gaat verbeteren'. Voor CDA-Europarlementariër Esther de Lange is flexibiliteit zeer belangrijk. "Als je een strak zittend jasje hebt, moet dat wel soepel zijn."

Rutte
De EP-ers willen dat er een einde komt aan het steeds grotere verschil tussen inkomsten en uitgaven. De afgevaardigden wijzen erop dat volgens de Europese regels de EU eigenlijk helemaal niet met tekorten mag werken. Bovendien vindt het EU-parlement dat het nieuwe EP en de nieuwe Europese Commissie, die volgend jaar aantreden, zeggenschap moeten hebben over de meerjarenbegroting. Zij moeten er immers de volgende 5 jaar mee werken.

Het Europees Parlement gaat nu praten met de EU-lidstaten om tot een oplossing te komen. Premier Mark Rutte denkt dat overeenstemming mogelijk moet zijn, zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Volgens Rutte moeten er misschien 'iets andere accenten' gezet worden, maar wil Nederland vasthouden aan de financiële plafonds die eerder zijn afgesproken.

Gerelateerde artikelen