Nieuws31 dec '12 10:35

Gemeenten nog niet klaar voor dranktoezicht

Auteur: Anne-Greet Haars

Vanaf 1 januari moeten Nederlandse gemeenten toezicht houden op het gebruik en de verkoop van alcohol. Maar daar zijn ze slecht op voorbereid, schrijft Trouw vanochtend.

Uit cijfers van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er nog maar dertig ambtenaren opgeleid zijn om toezicht te houden, terwijl in totaal 400 gemeenten deze taak op zich moeten nemen.

Toch is er al een aantal gemeenten die het goed op de rit hebben, vertelt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). "Het is niet alleen maar kommer en kwel."

"Maar gemeenten hebben veel taken en moeten veel zaken oppakken van het Rijk. Ze hebben ook het idee dat ze er weinig geld voor hebben. De Rijksoverheid heeft ze ook niet echt achter de broek gezeten."

Te lang geduurd
"In 2007-2008 werd het duidelijk dat de gemeenten die taken moeten overnemen. Vervolgens heeft de behandeling van de wetgeving zolang geduurd dat er een gevoel onstond van 'het komt niet zo nauw'. En nu opeens is het werkelijkheid: 1 januari is het moment van de waarheid voor de gemeenten", legt Van Dalen uit.

Naleving van de wet
Het grotere probleem zit 'm - volgens Van Dalen - in dat een goede verkoper geen toezichthouder nodig heeft. "De naleving van de wet door de horeca en supermarkten laat nog te wensen over. Daar zit een groter probleem dan dat de gemeenten niet goed zijn voorbereid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen