Programma22 nov '12 13:23

Amsterdamse vmbo'ers vaak doorverwezen naar arts

Auteur: Thijs Baas

Bij bijna twee derde van de vierdeklassers op het vmbo in Amsterdam blijkt een gezondheidsonderzoek aanleiding voor doorverwijzing naar een arts of verpleegkundige.

Bij havo/vwo-leerlingen is dat nauwelijks een derde.  Deze grote verschillen komen naar voren uit een proef van de GGD met zogenaamde pubergesprekken op Amsterdamse middelbare scholen. De resultaten van de pilot op vijf scholen waren aanleiding om de pubergesprekken in te voeren op alle middelbare scholen in de hoofdstad.

Behalve het reguliere schoolartsbezoek op de basisschool en de tweede klas kregen afgelopen schooljaar ruim 260 leerlingen een oproep voor een aanvullend gezondheidsonderzoek. Bij het pubergesprek moeten leerlingen een vragenlijst inullen over hun gezondheid. Ze worden daarnaast gemeten en gewogen.

Problematisch alcoholgebruik
Als dat naar aanleiding van de uitkomsten nodig is, worden de scholieren doorverwezen voor een consult. In 29 procent van de gevallen was er een vermoeden van problematisch alcoholgebruik de aanleiding voor doorverwijzing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen