Nieuws1 dec '11 09:26

Onveiliger werken door 130 km/u

Auteur: BNR Webredactie

Vakbond FNV Bouw vreest voor de veiligheid van wegwerkers als de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur.

Volgens de vakbond zijn de risico's voor wegwerkers al buitenproportioneel. De veiligheid van de groep komt door de nieuwe verkeersregels verder onder druk te staan. "Wegwerkers krijgen, mede door de hoge werkdruk, al steeds vaker te maken met onveilige werksituaties", zegt de bond. "Het risico wordt door de nieuwe limiet alleen maar groter."

Verhuftering
Volgens FNV Bouw beperkt het gevaar zich niet tot snelwegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden. "Door de verhuftering in het verkeer neemt het risico voor de wegwerkers eigenlijk op alle wegen toe", stelt de bond. "We zien onder wegwerkers ook een toename van het aantal slachtoffers. Daar moet gewoonweg eens aandacht voor komen."

Extra inkomsten
De verhoging van de maximumsnelheid tot 130 kilometer per uur op sommige snelwegen, en tot 100 op vijf 80-kilometerzones bij grote steden, levert de schatkist tientallen miljoenen aan extra inkomsten op, volgens het Planbureau voor de Leefomgeving.

Volgens het bureau kan de overheid 50 tot 100 miljoen euro per jaar tegemoet zien aan extra accijnzen door de grotere hoeveelheid brandstof die door het hardere rijden wordt verstookt.

CO2
Het planbureau baseert die prognose op voorspellingen van het ministerie van Infrastructuur dat er 0,4 miljoen ton meer aan CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Daarmee kan worden berekend hoeveel extra brandstof er ongeveer mee gemoeid is.

Gerelateerde artikelen