Programma8 jan '13 14:10Aangepast op 8 jan '13 16:59

Jansen Steur ook in andere ziekenhuizen actief

Auteur: Fleur de Bruijn

Erst Jansen Steur kon in 2006 in Duitsland aan de slag, waarschijnlijk na het tonen van een door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgegeven verklaring. In 2006 gaf de IGZ die aan hem af.

Het Duitse ziekenhuis waar  Ernst Jansen Steur aan het werk is. ANP
Het Duitse ziekenhuis waar Ernst Jansen Steur aan het werk is. ANP

In die verklaring stond dat hij weer als arts en neuroloog aan de slag mocht. In 2009 werd die verklaring echter weer vernietigd en heeft Jansen Steur zich onder druk van de IGZ laten uitschrijven uit het artsenregister (BIG-register).

"Wij weten niet welke verklaring Jansen Steur bij het ziekenhuis in Duitsland heeft laten zien, maar mogelijk gaat het om deze’’, aldus een woordvoerster van de IGZ dinsdag.

Nog twee andere ziekenhuizen
Neuroloog Jansen Steur werkte in nog twee andere Duitse ziekenhuizen. Een ziekenhuis in Worms heeft bevestigd dat de neuroloog daar eind 2010 en begin 2011 als assistent-arts heeft gewerkt. Dit schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

Het bemiddelingsbureau Doctari in Berlijn, dat Jansen Steur uitzond naar het ziekenhuis in Heilbronn, zegt dat de arts ook enkele weken in een andere kliniek heeft gewerkt.

In Worms ging Jansen Steur aan de slag via een bemiddelingsbureau in Bielefeld. Eerder behandelde hij patiënten in ziekenhuizen in Bad Fredeburg (2006), Bad Laasphe (2007) en Nienburg (2010).

Strafbare feiten
Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld.

Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten. Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze alzheimer had. Ook twee andere vrouwen en zes mannen hoorden de diagnose alzheimer, parkinson of MS, terwijl ze die ziekte helemaal niet hadden.

Verdovende middelen
De neuroloog wordt verder verdacht van het valselijk voorschrijven van medicijnen, het stelen van receptenblokken van een collega en van zichzelf valselijk verdovende middelen voorschrijven. Ook verduisterde de man 88.000 euro van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan hijzelf vijf  jaar lang voorzitter was.

Buitenland
Vrijdag bleek dat Jansen Steur in een kliniek in de Duitse stad Heilbronn werkte. Hoewel Jansen Steur zich in Nederland heeft laten uitschrijven als arts, mag de neuroloog gewoon in het buitenland werken. De kliniek in Heilbronn heeft de arts inmiddels wel de deur gewezen.

Het Openbaar Ministerie van het Duitse Heilbronn opent een onderzoek naar de omstreden Nederlandse neuroloog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen