Nieuws2 apr '13 16:54Aangepast op 2 apr '13 17:32

Verbod pedofielenclub zit er niet in

Auteur: Thijs Baas

Het verbieden van pedofielenvereniging Martijn is onrechtmatig. Nadat de rechtbank in Assen de club eerder nog verbood, kwam het gerechtshof in Leeuwarden met een ander oordeel.

De werkzaamheden van de vereniging zijn volgens het Leeuwardense gerechtshof weliswaar in strijd zijn met de openbare orde, van dreigende maatschappelijke ontwrichting is geen sprake.

Eerder verbood de rechtbank in Assen de club nog wel.

Teksten en afbeeldingen niet strafbaar
De teksten en afbeeldingen die Martijn op zijn website had staan zijn niet strafbaar, vindt het hof. Ook heeft de vereniging geen strafbare feiten gepleegd en geen 'tips and tricks' gegeven aan volwassenen om tot seks met kinderen te komen.

Toch vinden de rechters van het hof dat de werkzaamheden van de vereniging Martijn een ernstige aantasting zijn van bepaalde principes in het Nederlandse rechtsstelsel. Martijn "bagatelliseert de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen, praat dergelijke contacten goed en verheerlijkt ze zelfs". Daartegenover staat dat de maatschappij weerbaar genoeg is tegen de "ongewenste uitingen en verwerpelijke gedragingen".

Martijn beraadt zich over toekomst
Leden van de vereniging gaan intern overleggen over de toekomst van de club. Dat liet oud-voorzitter Marthijn Uittenbogaard dinsdag in een reactie op het nieuws dat het verbieden van de club onrechtmatig is.

Uittenbogaard zegt dat het de vraag is of er nog mensen in het bestuur plaatsnemen. Uittenbogaard zelf wil dat in ieder geval niet. De 60 leden moeten zich nu over de toekomst uitspreken, vindt Uittenbogaard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen