Nieuws22 mei '12 15:16

Schietpartij Utoya leek 'slechte horrorfilm'

Auteur: Pieter van den Akker

De schietpartij op Utoya vorig jaar 'was net een slechte horrorfilm'. Dat zei de 20-jarige overlevende Eirin Kristin Kjaer dinsdag in de rechtbank van Oslo over het bloedbad dat Anders Breivik er aanrichtte.

Het is de 22e dag van het proces tegen de Noor, die vorig jaar 69 mensen vermoordde op het eiland waar een zomerkamp van de Noorse Arbeiderspartij aan de gang was. Eerder op die dag liet hij een bom afgaan in Oslo, wat acht mensen het leven kostte.

Net ontsnapt
Kjaer vluchtte voor Breiviks kogels. Ze verstopte zich bij een rotspartij bij het water. Toen ze met een vriend van plek ruilde, die te weinig dekking had, werd ze geraakt in haar maag, arm, knie en ribben. Uiteindelijk wist ze Utoya per boot te verlaten. Haar verwondingen waren zo ernstig dat ze al 11 operaties heeft moeten ondergaan.

De getuigenverklaringen over de gebeurtenissen op Utoya gaan de komende dagen verder.

Breivik is aangeklaagd voor terrorisme en moord en kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen. Als de rechters denken dat hij ontoerekeningsvatbaar is, moet hij voor behandeling naar een psychiatrische kliniek. Twee onderzoeken hierover spreken elkaar tegen.

Het vonnis wordt waarschijnlijk in juli geveld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen