Nieuws22 jul '12 08:45Aangepast op 22 jul '12 23:36

Noren herdenken bloedbad Utøya en Oslo

Auteur: Thijs Baas

De Amerikaanse rockzanger Bruce Springsteen heeft in Oslo opgetreden op het herdenkingsconcert voor de slachtoffers van Anders Breivik.

Overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen hebben vanmiddag het bloedbad op het Noorse eiland Utøya van precies een jaar geleden herdacht met een minuut stilte.

We shall overcome
Springsteen zong tijdens het herdenkingsconcert 'We shall overcome' voor de tienduizenden Noren die naar het plein voor het raadhuis in Oslo waren gekomen. Alle aanwezigen, ook de leden van de koninklijke familie en de regering, hielden een rode roos omhoog.

Vandaag werden de 77 mensen herdacht die precies een jaar geleden omkwamen bij de aanslagen in Oslo en het eiland Utoya.

Schieten
Ook premier Jens Stoltenberg van de regerende Arbeiderspartij was aanwezig. Jongeren van zijn partij hielden vorig jaar een jeugdkamp op het eiland, toen Anders Behring Breivik om zich heen begon te schieten. Stoltenberg zou de jongeren een dag later toespreken.

Dankbaarheid
"We zullen de slachtoffers in dankbaarheid herinneren", zei de premier vandaag in een toespraak en riep daarbij iedereen op het kwetsbare leven te koesteren. Namens de rest van de wereld voerde de Deense premier Helle Thorning-Schmidt het woord. Ze prees het feit dat de Noren na de massamoord "niet hun vuisten balden, maar de handen ineensloegen".

Nadat Breivik op 22 juli vorig jaar eerst een autobom liet ontploffen in het regeringsdistrict van Oslo, schoot hij enkele uren later om zich heen op het eilandje Utøya. Daarbij kwamen 77 deelnemers aan een zomerkamp van de jongerenafdeling van de regerende Noorse arbeiderspartij om het leven.

Herdenkingen
Voor vandaag staat een uitgebreid officieel herdenkingsprogramma gepland. Prominenten zullen kransen leggen en naast verschillende herdenkingsdiensten is er vanavond een herdenkingsconcert in het stadhuis van de Noorse hoofdstad Oslo.

Vanochtend legden Koning Harald en koningin Sonja een krans in Oslo, terwijl premier Jens Stoltenberg van de Arbeiderspartij voorafgaand aan de herdenking op Utøya een dienst in de stad bijwoonde.

Rotterdam
Ook in de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam werd tijdens de dienst stilgestaan bij het bloedbad. Een vertegenwoordiger van de Noorse ambassade houdt een toespraak.

Op 24 augustus zullen de rechters uitspraak doen in de rechtszaak tegen Breivik, die met de aanslagen naar eigen zeggen Noorwegen wilde beschermen tegen moslims. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen