Nieuws13 mrt '12 09:24

Verkeersovertreders riskeren celstraf

Auteur: Harmen Simon Teunis

Wie gemiddeld één verkeersboete of meer per week oploopt, moet zich zorgen maken. Als het aan het CDA en de ANWB ligt, hangt de overtreder een taak- of celstraf boven het hoofd.

Het CDA en de ANWB vinden dat politie en justitie wegpiraten als veelplegers moeten aanpakken. Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, vindt cel- en taakstraffen voor mensen die meerdere keren per week de verkeersregels overtreden, niet te streng.

"Als je dat maar vaak genoeg doet, ben je uiteindelijk ook meer betrokken bij ongelukken. Het is niet alleen de boete die je betaalt maar je brengt ook andere mensen in het verkeer in gevaar. Ik denk dat wij daar als ANWB, en het CDA volgt ons daarin, terecht de vinger over opsteken", zegt Van Woerkom op BNR.

Wat is een verkeershufter
Maar wanneer ben je nou een verkeershufter? Van Woerkom legt uit: "Het is iemand die eigenlijk wel weet wat de regels zijn, maar denkt dat die regels niet voor hem gelden. Wat je ook veel ziet, is dat het niet alleen mensen zijn die zich in het verkeer wat minder gedragen, maar ook andere zaken op hun kerfstok hebben." Van Woerkom vindt dat de politie zich daar meer op moet richten; "in plaats van de bonnenmachine aanzetten voor mensen die eenmalig een beetje te hard rijden".

Educatieve maatregelen
CDA-Kamerlid Sander de Rouwe, denkt dat niet alleen taak- of celstraffen behoren tot de opties. Hij denkt ook aan educatieve maatregelen voor de veelplegers. "Dat zijn cursussen die je dan moet volgen. Die zijn zeer confronterend en moet je ook zelf betalen. Wellicht is dat ook een goede aanpak om mensen die zich vaak misdragen op het rechte pad te krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen