Het OM had 3 weken geleden 20 jaar celstraf geëist.
De 16-jarige Marianne kwam op 1 mei 1999 nooit meer thuis na een avondje stappen. Ze werd dood gevonden in een weiland bij Veenklooster.
De rechters vinden bewezen dat de 45-jarige Jasper S. Marianne midden in de nacht tegenkwam, haar achterna fietste en haar van haar fiets trok. Hij haar onder dwang mee een weiland in en misbruikte haar. Daarna wurgde hij Marianne en sneed haar keel door. S. zou 's nachts zijn gaan fietsen om 'zijn gedachten te ordenen'. Toen hij Marianne tegenkwam flitste het door zijn hoofd: "Jij bent voor mij''.
"De rechtbank stelt hier dat het gaat om buitengewoon ernstige misdrijven. Er is nauwelijks een voorstelling te maken van wat Marianne op de laatste momenten van haar leven heeft moeten meemaken. De rechtbank veroordeeld de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 jaren", luidde het vonnis.
Een hoge straf, legt verslaggever Laurens Boven uit. "Als je bedenkt dat Jasper S. weliswaar een gruwelijke misdrijf heeft gepleegd, maar dat hij verder eigenlijk nooit iets heeft gedaan in zijn leven, is het een hoge straf om dan 18 jaar op te leggen."
Koelbloedigheid
Voor de rechter waren een aantal dingen van belang, zoals de koelbloedigheid waarmee S. te werk is gegaan. "En hoe bedachtzaam en op een
kille manier hij redeneerde vanuit zijn eigen belang over het feit dat hij niet ontdekt
moest worden", zegt Boven.
"De rechter rekent hem ook aan dat hij Vaatstra daar heeft laten liggen in het veld en dat de familie in de uiterst vervelende omstandigheid is terecht gekomen om haar daar op die manier aan te treffen. Dat beeld zullen ze nooit meer kwijt raken. Allemaal verzwarende omstandigheden waarom de rechter uiteindelijk tot 18 jaar komt."
Spel was uit
Jarenlang bleef de Friese boer S. uit beeld van de politie. Hij liep tegen de lamp nadat vorig jaar in de regio van het misdrijf groot zogenoemd DNA-verwantschapsonderzoek was gehouden. S. leverde zijn DNA in omdat hij wist dat het spel uit was. Jarenlang hield hij zijn mond omdat hij er voor zijn opgroeiende kinderen wilde zijn, vertelde hij eerder. Na zijn aanhouding bekende hij.
Tijdens de rechtszaak zei S. 'spijt en wroeging' te hebben van wat hij had gedaan. Bij de uitspraak was hij niet aanwezig.
Hoger beroep?
Jan Vlug, de advocaat van Jasper S.
verwacht op dit moment niet dat Jasper S. in hoger beroep wil. "Ik heb zo’n gevoel dat alle
betrokkenen in deze zaak, niet staan te springen om een hoger beroep. Dat was
eigenlijk vanaf dag één al duidelijk. Iedereen heeft het liefste dat het
hiermee klaar is. Ik ook", zegt hij.
Het OM lijkt tevreden met de uitspraak, zegt onze verslaggever. "Zij moeten nog besluiten of ze in hoger beroep gaan", legt Boven uit. "Daarbij zal ook een rol spelen hoe dit voor de familie aan komt. Want 18 jaar is een hoge straf. Misschien dat ze dat daar wel genoegen mee nemen."
Vlug is duidelijk wel teleurgesteld over de uitspraak. "Omdat er moord bewezen is verklaard en geen gekwalificeerde doodslag", zegt Vlug. "Qua gevoel maakt het uit. Ook in de strafoplegging vind je wel dat er bij moord wat hoger gestraft wordt dan bij gekwalificeerde doodstraf."
Vlug vindt de strafmaat niet per se te hoog. "Maar er moet niet gekeken worden naar het huidige strafklimaat maar naar het strafklimaat anno 1990. Omdat toen de wet herijking strafmaxima nog niet was ingevoerd. Er stonden toen ook hoge straffen op, maar wel lager dan nu. En er werd ook veel lager gestraft.”"
Als hij zich toen had aangegeven, was hij nu al vrij geweest, beseft ook Vlug zich.