Rijdend scheikundelab landt op Mars
De Amerikaanse verkenner Curiosity is maandag geland op de planeet Mars. Een speciaal mechanisme zette het voertuig rond half 8 in een krater bij de evenaar van de planeet.
Het voertuig zoekt de komende twee jaar naar sporen van leven op de planeet. De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium. Het voertuig gaat ongeveer 2 jaar lang het oppervlak omwoelen, rotsen onderzoeken, gassen in de atmosfeer meten en foto’s nemen. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.
Watersporen
De werkplek van de Curiosity is de krater Gale bij de evenaar van Mars. Met satellietmetingen zijn daar sporen van water gevonden. Mogelijk is de krater miljoenen jaren lang een meer geweest. Voor zijn onderzoek gaat de Curiosity een 5 kilometer hoge berg midden in de krater oprijden. Die berg zou zijn gevormd door afzettingen van het stromende water. De lagen van de berg zijn 'een geschiedenisboek' van Mars, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Jeugddroom
Inge Loes ten Kate, geowetenschapper van de Universiteit van Utrecht en medeontwikkelaar van een van de instrumenten aan boord van de Curiosity, reageerde in gesprek met BNR-verslaggever Martijn de Rijk: "Dit is geweldig. Geweldig voor het Marsprogramma en voor mezelf ook een beetje. Voor mij is het echt een jeugddroom. Ik wilde m'n hele kindertijd al bij NASA werken. En nu heb ik bij NASA gewerkt en heb ik ook nog aan een instrument gewerkt dat op Mars staat. Het kan bijna niet beter."
Ten Kate vervolgde in de European Space Agency in Noordwijk: "Het is nu een week lang testen en kijken of alles het doet. Alles moet aangezet worden en op stoom komen. Daarna gaan we rijden en dan het werk."