Nieuws29 mrt '12 14:29

Raket ontploft in omgeving Arabische topconferentie

Auteur: Harmen Simon Teunis

Aan de rand van het zwaarbewaakte complex in Bagdad, waar staatshoofden en regeringsleiders van de Arabische Liga vergaderen, is een raket of granaat ontploft.

Volgens een bron van Reuters vond de explosie plaats in de buurt van de Iraanse ambassade. "De ramen van de ambassade zijn gesneuveld, maar er zijn gewonden." Zeker een enorme klap werd gehoord in het regeringscentrum rond het tijdstip dat de leiders bijeenkwamen.

Twee andere raketten zijn volgens bronnen ingeslagen in het westen en centrum van de stad.

Groene Zone
De ambassade staat even ten noorden van de zogeheten Groene Zone op de rechteroever van de rivier de Tigris. Die zone is een hermetisch afgesloten en bewaakt deel van de stad waar onder meer het Iraakse regeringscentrum is gevestigd. Er zijn ruim 100.000 extra veiligheidstroepen ingezet om het gebied te bewaken.

Syrië belangrijk onderwerp
De Arabische Liga houdt voor het eerst sinds 1990 een top in Bagdad. De Iraakse regering hoopt met de conferentie aan te tonen dat Irak weer relatief veilig is. Syrië is het belangrijkste gespreksonderwerp. Syrië zelf is afwezig want het land is in november als lid van de liga geschorst.

Slechts zeven buitenlandse leiders hebben het aangedurfd te komen, de emir van Koeweit, Sheikh Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, de presidenten van de Comoren, Libanon, Palestina, Sudan en Tunesië en de voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul Jalil. Gastheer is de president van Irak, Jalal Talabani.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen