Nieuws19 dec '12 18:07Aangepast op 19 dec '12 19:06

100 miljoen voor werklozen en bouw

Auteur: Melvin Captein

Het kabinet maakt de komende twee jaar ruim 100 miljoen euro vrij voor bestrijding van werkloosheid onder ouderen en onder jongeren, en voor de bouwsector.

Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) na sociaal overleg tussen het kabinet, werkgevers en werknemers. Asscher zei dat hij het bedrag van 100 miljoen met "schrappen en schrapen'' had weten te vinden op zijn eigen begroting.

Verder dan regeerakkoord
Asscher zei ook dat het kabinet in het overleg met de sociale partners de komende tijd bereid is verder te kijken dan het regeerakkoord. Tegenover BNR's Jeroen Stans liet hij weten dat "alternatieven, die de financiën oplijven, en die bijdragen aan een sterker Nederland, worden overgenomen". Volgens Asscher ligt er voor de sociale partners, maar ook voor werknemers en werkgevers, een gouden kans. "Er zijn opvattingen hoe het beter kan op de arbeidsmarkt, en we laten ons graag inspireren door die ideeën. Wij hebben niet alle wijsheid in pacht." Asscher sprak van een goede start van het overleg en sprak vertrouwen uit in de volgende sessies.

Twijfel in weg
Voorman Bernard Wientjes van VNO-NCW zei dat de twijfel of het kabinet wel ernst wilde maken met het overleg met de sociale partners wat hem betreft nu weg is. Hij was blij met een toezegging die minister Stef Blok (Wonen) dinsdag in de Senaat deed om nog eens te kijken naar mogelijkheden om de regels rond de aflossingsvrije hypotheek te versoepelen.

Veel bezwaren
FNV-voorzitter Ton Heerts zei dat de werknemers nog altijd veel bezwaren hebben tegen maatregelen in het regeerakkoord, zoals het verkorten van de WW-duur, maar dat er geen redenen zijn bij de pakken neer te gaan zitten. "Wij voelen ook onze verantwoordelijkheid om te knokken voor banen.''

Polderen
Het is voor het eerst sinds jaren dat de werkgevers, werknemers en het Kabinet overleggen in de zogenoemde polder. Sinds de aanstelling van het Kabinet Rutte II lijken alle partijen samen een oplossing te willen vinden voor de crisis en daarmee herleven historische tijden.

Kennismaking
Toch was het overleg vandaag enkel bedoeld als kennismaking en die kennismaking is premier Rutte wel bevallen.

"We hebben afgesproken dat we de komende maanden met elkaar zeer intensief in gesprek gaan om te komen tot afspraken over een aantal belangrijke thema’s. Dat zijn thema’s die samenhangen met het regeerakkoord, zoals de arbeidsmarkt. Maar ook een aantal meer urgente kwesties zoals de bouw, de jeugdwerkloosheid, de positie van minder kansrijke ouderen op de arbeidsmarkt die met werkloosheid worden bedreigd. En dat ging in een erg goede sfeer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen