Nieuws27 aug '12 18:09Aangepast op 27 aug '12 20:33

ZZP’ers kiezen massaal voor VVD

Auteur: Fleur de Bruijn

De VVD is de populairste politieke partij onder zzp’er. Heel opvallend lijkt die uitkomst van zzp-platform Myler niet, ware het niet dat de VVD geen speciale aandacht heeft voor eenpitters in haar verkiezingsprogramma.

Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag. 32 procent van de bijna tweeduizend ondervraagde kleine zelfstandigen kiest voor de VVD, D66 scoort met ruim 13 procent van de stemmen een tweede plek in de populariteitsindex van Myler. Ruim 31 procent van de zzp’ers is een zwevende kiezer.

Naast stemvoorkeur vroeg Myler de ondernemers naar belangrijke thema’s uit de verkiezingsprogramma’s. Meer dan driekwart van de zzp’ers wil dat de pensioenopbouw beschermd wordt tegen faillissement. Dit is een idee van het CDA.

Collectieve pensioenfondsen
Bijna 70 procent wil dat collectieve pensioenfondsen en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen toegankelijk worden voor eenmanszaken. Een idee van D66, ChristenUnie, PvdA en PvdD.

Het plan van de SP om arbeidsongeschiktheids- en pensioenpremies op te leggen aan opdrachtgevers kan op weinig bijval rekenen. Bijna 80 procent van de zzp'ers is tegen. Ongeveer twee derde voelt niets voor het plan van GroenLinks en PvdA om een minimum uurtarief in te stellen.

Myler vertegenwoordigt zo’n 10.000 zzp’ers.

Gerelateerde artikelen