Nieuws25 jun '12 07:39Aangepast op 25 jun '12 14:42

ZZP'ers missen ondernemerschap

Auteur: Fleur de Bruijn

ZZP’ers gaan kopje onder omdat ze te weinig ondernemer zijn. Daarvoor waarschuwt de directeur van Atos Interim Management, Piet Hein de Sonnaville.

Hij komt met de waarschuwing na het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek dat zijn bedrijf samen met Nyenrode en TNO houdt. De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat ZZP’ers moeten pionieren om het huidige economische klimaat het hoofd te bieden.

En dat gaat dan met name om die ZZP’ers die gewend zijn gevraagd te worden door opdrachtgevers. “Dat zijn mensen die de afgelopen jaren voor zichzelf begonnen zijn en die konden leunen op dat vakmanschap omdat dit zo gewild was. En dat is nu wat minder, dus die moeten nu een hele andere competentie ontwikkelen: ondernemerschap, pionieren”, aldus De Sonnaville.

Vakmanschap
ZZP’ers die het moeilijk hebben, richten zich met name op het vakmanschap. De Sonnaville constateert dat deze vakmensen inhoudelijk nog best goed bezig zijn, omdat ze investeren in competenties en in aanvullende kennis, maar in plaats daarvan zouden ze meer moeten pionieren, nieuwe wegen inslaan.

“Het vakgebied is niet meer zo vreselijk relevant, het gaat om het ondernemen. Ga nou eens andere gesprekken aan met opdrachtgevers. Zeg niet: hier ben ik, ik ben beschikbaar. Zoek eens uit wat de echte problematiek binnen dat bedrijf of die organisatie is. En verzin daar een oplossing voor. Dat soort pionieren, dat mis ik vooral”, legt De Sonnaville uit aan BNR.

ZZP'ers hebben andere visie
ZZP’ers zelf blijken daar heel anders over te denken: 84 procent denkt over de juiste instrumenten te beschikken om te functioneren als ondernemer. Een op de drie ondernemers denkt daar zelfs heel erg goed in te zijn. Ondertussen blijkt driekwart van de ondernemers in te teren op het eigen vermogen.

“De duur van de opdracht is korter, het aantal dagen per week is minder en het tarief is lager, dus dat betekent, en daar hoef je geen groot strateeg te zijn, dat de omzet per saldo fors lager is”, rekent De Sonnaville voor.

Ouderen beter in loondienst

De Sonnaville constateert dus een discrepantie tussen de beleving en de werkelijkheid en dat baart hem zorgen. Ook is hij er niet van overtuigd dat alle ondernemers het zullen redden. En wie het niet zullen redden, kan De Sonnaville ook vertellen. “Hoe ouder, hoe minder het ondernemerschap zich nog zal ontwikkelen. Je zou tot de conclusie kunnen komen dat die oudere ZZP’er veel beter af is in loondienst.”

En, beste ZZP’er, ook het aantal LinkedIn-relaties zegt volgens De Sonnaville iets over de potentie van uw bedrijf: 300 is de magische grens, heeft u minder relaties, moet u heel snel mensen gaan linken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen