Nieuws5 mrt '13 07:12

Kan het zonnige weer onze economie een boost geven?

Auteur: BNR Webredactie

Het belooft een heerlijke, zonnige lentedag te worden. BNR's economieredacteur Eline Ronner zocht uit of het weer van vandaag onze economie een boost kan geven.

Beursanalist Corné van Zeijl denkt dat mensen meer zullen uitgeven op mooie lente-dagen als deze. "Ik denk dat er een effect zal zijn in de consumentenuitgaven, maar dan heb je het over kortstondige effecten. Op het moment dat mensen wat blijer worden geven ze wat makkelijker geld uit. Maar daarna is het op en zie je het tegenovergestelde effect."

Beleggers
Ook beleggers zijn niet ongevoelig voor zonneschijn, weet Van Zeijl. "Het weer heeft over algemeen geen invloed, maar wel de toename van het licht. Wat dat betreft zitten we nu in een gunstige periode, omdat de dagen snel langer worden. Door de jaren heen lijkt er een correlatie te zijn tussen het langer worden van de dagen en opgaande bewegingen in de beurzen. Als je dat gemiddelde neemt, dan zijn dit de betere perioden om te beleggen."

Korte boost
Maar op de economie als geheel denkt hoogleraar micro economie Bas van der Klaauw ook dat we maar kunnen rekenen op een hele korte boost. "Als er twee dagen zijn waarop het op de ene dag regent en op de andere de zon schijnt, dan zullen mensen ongetwijfeld meer kopen op de dag dat de zon schijnt. Maar over het algemeen kopen ze precies hetzelfde en heeft het dus geen enkel effect."

Per saldo schieten we er dus niks mee op. En het moment dat het begint te kriebelen om te spijbelen van werk, dat komt vroeg of laat nog wel. Van der Klaauw: "De eerste zonnige dag melden veel Canadezen zich ziek, maar die eerste zonnige dag kan je niet vermijden; die komt ooit een keer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen