Nieuws6 sep '12 12:40

OESO roept ECB op tot meer actie

Auteur: Thijs Baas

Om de rust op de obligatiemarkten te laten terugkeren is meer actie van de ECB nodig. De centrale bank moet volgens de OESO de economische groei stimuleren.

De OESO is zeer bezorgd over de economische malaise in de eurozone, die inmiddels ook de sterke economieën in de eurozone raakt. De nieuwe noodkreet van de OESO komt enkele uren voor de bekendmaking van een rentebesluit door de ECB. Ook laaide de afgelopen weken steeds meer de discussie op over het wel of niet opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden door de ECB.

Hoog rentepercentage
De OESO wil dat de ECB inderdaad staatsobligaties opkoopt van landen die nu te maken hebben met hoge rentepercentages zodat de rente gaat dalen. Bovendien ziet de organisatie nog ruimte voor een verlaging van het rentepercentage dat de ECB rekent aan banken die bij de centrale bank aankloppen voor een lening.

De organisatie pleitte donderdag ook voor meer en snellere vooruitgang bij het opzetten van een bankenunie binnen de eurozone.

Frankrijk
De OESO stelde de voorspellingen voor de economische groei van verscheidene landen in de eurozone in 2012 verder naar beneden bij. Duitsland groeit naar verwachting in 2012 met 0,8 procent, terwijl de OESO eerder dit jaar nog een groei van 1,2 procent voorspelde. Frankrijk ontsnapt net aan krimp met een groei van 0,1 procent, tegen een eerder voorspelde 0,6 procent.

Krimp
De economie van Italië krimpt naar verwachting met 2,4 procent, in plaats van de eerder voorspelde krimp van 1,7 procent. Ook landen buiten de eurozone hebben last van de crisis. Groot-Brittannië zal dit jaar een krimp van 0,7 procent laten zien, denkt de OESO. Eerder werd een groei van 0,5 procent verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen