Nieuws20 jun '13 12:19

Ibn Ghaldoun sluiten zo makkelijk nog niet

Auteur: BNR Webredactie

De roep om sluiting van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam, de spil in de grootste fraude met eindexamens ooit, wordt steeds luider. Het is echter helemaal niet zo makkelijk om een school te dwingen om de deuren te sluiten.

Image

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs kunnen een school sluiten als deze langere tijd bekend staat als zeer zwak. Het onderwijs kan op een bepaald moment zo in het geding komen dat het niet langer verantwoord is om een school voort te laten modderen. Ibn Ghaldoun heeft echter het stempel zwak en komt op die grond dus niet voor sluiting in aanmerking.

Mogelijke aanleidingen
Een andere reden voor sluiting van een school kan het aantal leerlingen zijn. Als een middelbare school minder dan 70 leerlingen heeft, worden de deuren gesloten. Een minimumaantal leerlingen is nodig om de kwaliteit te garanderen, is de gedachtegang achter deze ondergrens. Op het Ibn Ghaldoun zitten honderden leerlingen, dus van een tekort is duidelijk geen sprake.

Financiële problemen kunnen uiteindelijk ook leiden tot de sluiting van een school. In het verleden is het op dit punt al eens misgegaan bij het Ibn Ghaldoun. In 2008 moest de school 1,2 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De school had onderwijsgeld gebruikt voor reizen van leerlingen, ouders, personeel, bestuur en buitenstaanders naar Saoedi-Arabië.

Ondanks dat de school nu onder verscherpt toezicht staat wegens een schuld van ruim 3 miljoen euro, lijken de boeken van de school vooralsnog in orde. De onderwijsinspectie licht de school deze zomer nog een keer compleet door. Mochten er dan financiële onregelmatigheden aan het licht komen, kan dat een grond zijn om alsnog in te grijpen.

Intrekken examenlicentie
Een laatste optie voor Bussemaker en Dekker is het intrekken van de examenlicentie, zodat er geen examens meer afgenomen mogen worden. Zo'n besluit moet echter goed gemotiveerd worden en ook daar is grondig onderzoek voor nodig, zei Dekker eerder.

Wetgeving
Overigens ligt er wetgeving klaar die de bewindslieden de mogelijkheid moet geven om in te grijpen als een school binnen een jaar niet van het stempel zeer zwak af is. Zolang die wet niet door de Tweede en Eerste Kamer is, kan het Ibn Ghaldoun dus alleen de deuren sluiten als het bestuur daar zelf toe besluit of als ouders massaal hun kinderen niet meer naar de school willen sturen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen