Nieuws22 mrt '13 10:51Aangepast op 22 mrt '13 14:14

Hoger beroep Amsterdamse zedenzaak hervat

Auteur: Sjors Rodenburg

Na drie besloten zittingsdagen gaat het hoger beroep tegen hoofdverdachte Robert M. vandaag verder. BNR-verslaggever Harmen van der Veen is bij de zitting in het Amsterdamse gerechtshof aanwezig.

Advocaat Richard Korver, die 47 van de 83 misbruikte kinderen en hun ouders bijstaat, bepleitte dat ouders direct slachtoffer zijn van het misbruik door Robert M. Dat is juridisch gezien nu niet zo, vertelt BNR-verslaggever Van der Veen. "De werkelijke realiteit is iedereen ook begrijpt dat ouders ook direct slachtoffer zijn, maar dat is nog niet juridisch vastgelegd."

Verklaring namens ouders
Het hof las eerder verklaringen voor van de ouders, die zij tijdens de besloten zittingen hadden gedaan. Enkele citaten: ‘We durven ons kind aan niemand meer toe te vertrouwen.’ ‘We vertrouwen mensen niet die naar ons kind glimlachen.’ ‘Ons huwelijk is uiteengevallen, ik durf geen nieuwe relaties meer aan te gaan.’

Ook liet de rechter voor het eerst een quote van een van de misbruikte kinderen horen: ‘Robert M. heeft mij ook in zijn hart pijn gedaan.’ Volgens Van der Veen deed het hof dit om de samenleving te laten weten wat er gebeurd is. "Zo krijgen we toch mee wat er is gezegd en wat de ouders kwijt wilden aan Robert M."

Hoger beroep intrekken
Anderhalve week geleden vroeg M. tijdens het verhoor van een getuige-deskundige volkomen onverwacht of hij zijn hoger beroep niet in kon trekken. Zijn advocaat, die hiervan niet op de hoogte was, liet daarna weten geen officieel verzoek tot intrekken bij het gerechtshof in te dienen.

De Amsterdamse zedenzaak kwam op 10 december 2010 aan het licht, drie dagen na de arrestatie van M. Burgemeester Eberhard van der Laan maakte toen bekend dat in twee kinderdagverblijven dertig to vijftig kinderen zouden zijn misbruikt. Een maand later werd bekend dat M. 83 gevallen van misbruik had bekend.

Achttien jaar celstraf en tbs
De hoofdverdachte werd op 21 mei 2012 veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor kindermisbruik en het maken en verspreiden van kinderporno. Dit was twee jaar minder dan wat het openbaar ministerie had geëist. Zowel het OM als de verdediging van M. gingen in hoger beroep.

Gerelateerde artikelen