Formeren, verkennen en ook nog Prinsjesdag
Terwijl de Haagse heren bezig zijn met verkennen, worden in de Hofstad de laatste voorbereidingen getroffen voor Prinsjesdag. Maar eigenlijk weten we allemaal al wat er in staat: de uitwerking van het Kunduz-akkoord.
“Het moet allemaal netjes in details uitgewerkt worden, maar vergeleken met de verkiezingen en de formatie is het klein bier”, zegt Frank Kalshoven, econoom en directeur van de Argumentenfabriek.
Ook Willem Vermeend, econoom en oud-minister, beaamt dat er niks spannends meer aan is. “De bewindslieden moeten straks hun stukken inleveren bij de Kamer en vervolgens krijg je een parlementaire behandeling. Daar doorheen loopt de formatie. De kans is natuurlijk groot dat de belangrijkste stukken van het akkoord het niet halen en dat je een ander beleid krijgt.”
Bas Paternotte, politiek journalist bij de Jaap.nl, voegt nog toe: “Ik denk dat het voor de eerste keer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis is dat Prinsjesdag zo pro forma is.”
Situatie
De situatie is nu als volgt: de begrotingen worden ingeleverd bij de Kamer, waarop de begrotingsbesprekingen beginnen. Als een politieke partij het ergens niet mee eens is, kan deze agenderen. “Dat kan dus bijvoorbeeld betekenen dat alles wat te maken heeft met de forenzentaks eruit geagendeerd wordt. Dus het spel gaat gewoon door en tegelijkertijd heb je een formatie”, legt Vermeend uit.
Formatie vs. Kamer
“De fractiespecialisten van verschillende terreinen gaan straks de wetsvoorstellen behandelen. Als je die niet aanpast, gaan ze gewoon 1 januari in werking”, vervolgt Vermeend. “De fractiespecialist komt dan bij de onderhandelaar en als die het eens is met het de collega, dan kan dat een gezamenlijke amendement betekenen. Bijvoorbeeld: PvdA en VVD samen, waardoor een wetsvoorstel wordt omgebogen in de richting van het regeerakkoord. Je kan dus straks wel degelijk in de Kamer zien of de twee partijen het eens worden.”
Spannend
“Dit wordt een ragfijn spel”, vervolgt Frank Kalshoven. “Je gaat schaken op twee borden tegelijk. Aan de ene kant in Den Haag zitten de PvdA en VVD te onderhandelen aan een formatietafel. Aan de andere kant heb je het spel in de Kamer. De vraag is hoe dat spel in de Kamer invloed uitoefenen op de formatie en vice versa. Dat wordt echt kneiterspannend.”
Er is één maatregel, de BTW-verhoging, die gaat al vanaf 1 oktober in. “Dat is erg lastig om terug te draaien. Maar je kunt in een regeerakkoord wel besluiten dat je het in vier jaar tijd teruggeeft”, zegt Vermeend.