Nieuws13 apr '12 14:42

Gepolder om een polder

Auteur: Marjan van den Berg

Binnen nu en een paar dagen komt er duidelijkheid over de toekomst van de Hedwigepolder, zegt staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw. Hij wil, als compromis, een deel van de polder onder water zetten.

Bleker onderhandelt momenteel met Brussel over zijn nieuwe voorstel. Eerder is uitgelekt dat hij een deel van de Hedwigepolder en een paar stukjes land elders bij de Westerschelde onder water wil zetten.

Binnen enkele dagen verwacht hij duidelijkheid te kunnen geven. "We zijn een heel eind op streek.'' Bleker noemde een termijn van 48 of 72 uur, maar volgens zijn woordvoerder kan het zelfs al eerder zover zijn.

Natuurcompensatie
Het onder laten lopen van land is afgesproken als natuurcompensatie voor het verdiepen van de Westerschelde. Dat laatste was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken.

Nederland had eerder aan Vlaanderen beloofd dat de Hedwigepolder helemaal onder water zou komen, maar het kabinet-Rutte is daar tot woede van de Belgen op teruggekomen.

De Europese Commissie wil dat Nederland zorgt voldoende natuurcompensatie en dreigt met juridische stappen als Nederland zich niet aan de afspraken houdt. Brussel wil dat Nederland eind deze week duidelijkheid biedt.

Politiek spel
Bert Denneman van de Vogelbescherming heeft geen hoge verwachtingen van het plan: "Dit is een derde van de helft. De rest zijn buitendijkse projecten waarvan wetenschappers al bij herhaling hebben aangegeven dat die meer schade doen aan de natuur in de Westerschelde dan dat zij daaraan bijdragen."

Volgens Denneman speelt Bleker dan ook een politiek spel tijdens zijn gesprekken met de Europese Commissie, die waarschijnlijk voet bij stuk zal houden en meer natuurcompensatie zal eisen: "Dan zal Bleker zeggen: kijk, wij hebben ons best gedaan, wij willen wel, maar het moet van Brussel. Dan is hij de bink, terwijl hij natuurlijk degene is die de zaak verhobbezakt heeft."

De Vogelbescherming vindt dat de hele Hedwigepolder moet worden ontpolderd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen